Rahsia Garam Bukit yang DIRAń§SIAKAN

11.12.15

➡Beza Garam Putih, Garam Bukit & Garam Semulajadi.

Perbezaan di antara garam bukit yang didakwa garam 'asli' dan garam semulajadi dari pergunungan Himalaya serta garam laut.

Ramai yang terkeliru dengan jenis-jenis garam yang terdapat di pasaran hari ini dan mereka kurang mendapat maklumat tentang mana satu yang terbaik untuk tubuh kita.

Garam ialah sejenis mineral. Dalam bahasa kimia, ia dipanggil sodium klorida. Garam menambah perisa kepada makanan dan sebagai bahan pengawet. Garam adalah satu-satunya jenis 'batu' yang boleh dimakan manusia.

Apa saja jenis garam sama ada garam bukit, garam laut atau garam putih datang dari alam semulajadi. Kaedah pemprosesan selepas itu menjadikan garam-garam ini berbeza. Garam putih berasal dari lautan atau batu dari gunung.

Ia sebenarnya sudah diproses dan 'dibersihkan' agak keterlaluan. Sama seperti memproses gula tebu untuk dijadikan gula putih. Garam putih boleh didapati di kedai-kedai runcit biasa.

Walaupun ia berasal dari alam semulajadi, ia sudahpun melalui proses kimia dan menjadikan ia tidak sesuai untuk tubuh manusia. Tetapi 99% pengguna di negara ini masih menggunakan garam jenis ini untuk masakan.

Garam laut pula berasal dari lautan. Warnanya agak kelabu tidak seperti garam putih yang berwarna putih 'bersih'. Garam laut didapati dari lautan dan dikeringkan melalui proses evaporasi cahaya matahari untuk mendapatkan kristal. Ia hampir 100% asli dan lebih baik dari garam putih.

Garam bukit pula berasal dari gunung-ganang. Warnanya ialah kemerahan atau pink. Yang terbanyak di pasaran ialah garam Himalaya - iaitu digali dari batu mineral di pergunungan Himalaya.

Garam ini adalah adalah seratus-peratus asli dan hampir tidak diproses. Ini adalah jenis garam yang terbaik untuk manusia. Ia mengandungi mineral-mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia seperti potasium, kalsium, magnesium, zink dan berpuluh-puluh jenis mineral lain.

Pergunungan Himalaya boleh dikatakan masih bebas dari pencemaran alam dan garam di sini adalah jenis yang terbaik. Garam bukit asli ini juga boleh diperolehi di kawasan pergunungan negara-negara Eropah tetapi di sini terdapat banyak pencemaran.

Terdapat satu senario jenis garam yang terdapat di pasaran yang didakwa 'garam asli' atau 'garam bukit' tetapi yang peliknya ia berwarna putih bersih hampir tiada beza dengan garam putih biasa. Agak melucukan ia dikatakan adalah garam asli.

Sebenarnya ia bukan jenis yang berbeza tetapi sama dengan garam putih. Dakwaan sebegini adalah salah satu strategi pemasaran (penipuan produk) kerana semua garam putih berasal sama ada dari lautan atau gunung.

Disebabkan ia diperolehi dari gunung, maka dengan mudahnya pengeluar meletakkan label sebagai 'garam bukit' dan 'garam asli'. Jika ia benar-benar garam asli yang diambil dari kawasan pergunungan, warnanya tidak seputih sedemikian rupa.

Jadi, ia sudah pasti diproses secara keterlaluan. Hari ini, berbagai helah telah digunakan oleh pengeluar untuk menarik perhatian pelanggan dan sebagai pengguna, kita perlu bijak mendapatkan informasi terkini dan menyelidik apa agenda di sebalik semua dakwaan  wallahua'lam.

Read more ...

SIHIR/SANTAU TIDAK MAMPU MELAWAN GARAM!

11.12.15

Sihir atau santau dapat di halang dengan MENGAMALKAN GARAM mengikut cara NABI S.A.W.

Kita Disogok dengan fakta palsu.

Ambik garam lebih kena darah tinggi (Ini protokol yahudi) Back to cara hidup Nabi ye.

~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.
~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.
~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.
~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.
~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.
~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.

Khasiat Garam dalam Perubatan Islam ada beberapa petua penggunaannya.

1. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

2. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

3. Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yang berlebihan. Orang yang tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dalam pasir laut. Bagi mereka yang tinggal di bandar, garam kasar digoreng dan didemahkan di tempat sakit ketika garam masih panas.

4. Merawat cirit-birit. Minum air yang dicampur sedikit garam.

5. Merawat mabuk perjalanan. Untuk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dan air kemudian di minum sebelum memulakan perjalanan.

6. Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

7. Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

8. Menghilangkan penat kerana kerja berat. Amalan orang-orang Melayu tradisional yang bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yang dicampur garam.

9. Mengelak sihir/gangguan jin bagi mereka yang bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yang dibaca padanya dengan Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali) ditabur di sekeliling khemah.

10. Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi menangis waktu malam disebabkan dia nampak syaitan, bukan kerana lapar. Untuk mengatasi masalah ini, garam dicampur dengan bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Campuran itu diletak dalam gelas/cawan/bekas yang terbuka. Bekas itu diletakkan di bahagian kepala bayi.

11. Mengubat orang yang diganggu jin. Bagi orang dewasa yang dikhianati (disihir), cara mengubatnya ialah dengan meletakkan garam yang dibaca al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bahagian bawah lidah yang apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah.

Mudah-mudahan perkongsian ini memberi input berguna buat pembaca.
Inshaallah.

Read more ...

Larian pink 2015

8.12.15

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatu.

Alhamdulillah sudah lama tak update blog ai ni.

Semoga pembaca berada dalam keadaan sihat sejahtera disampinĝ insan tersayang dan ceria-ceria selalu.

Beberapa hari lepas, ai ada join satu larian. Namanya pink run 2015. Pertama kali diadakan di Segamat oleh pihak hospital Segamat.

Larian ini adalah sempena untuk mendedahkan kewujudan badan kebajikan kanser payudara dikalangan rakyat malaysia terutamanya terhadap masyarakat di sekitar Segamat, Johor.

Jangan ingat wanita sahaja berisiko mendapat breast cancer, lelaki pun berisiko juga tau. So, jaga-jaga semua jejaka dan bapak jejaka ya...

Jadi, dengan adanya program ini, dapatlah pihak hospital menghebahkan cara mengesan kehadiran kanser di peringkat awal.

Tanpa berlengah, ai terus daftar 10km kategori wanita. Terpengaruh dek hadiah lumayan.

1st prize rm1000
2nd prize rm500
3rd prize rm200
4-10th prize rm50

Lumayan tak hadiahnya?

Tapi bak kata pepatah, langit tak selalu cerah...

Tiba-tiba 2 hari nak berlari, demam seram sejuk badan ni. Gagahkan diri juga la pergi hospital semula (sebab daftar di pusat b-care hospital Segamat) down grade kategori fun run 3km. Lagipun nak tukar t shirt size L. Bajet badan standard anak dara, ambil size M tempohari.

Dengan harapan, tak la pancit di tengah jalan dan disapu oleh ambulan.

So, hari dinanti-nanti pun tiba. Sembuh pula demam seram sejuk badan ni. Berlari

Berlari lah kakiku gagah berlari. Semangat membara, sampai opismate pun daku tinggalkan. Nak test power lah katakan.

Bila lari punya lari, tak nampak bayang member tadi. Takkan dah pancit kot. Teruskan juga larian, dengan harapan dapat la top 10.

Sampai di garisan penamat, member dah rilex jer tunggu ai kat situ.

Rupa-rupanya, ai sudah salah trek bersama-sama lebih kurang 10 peserta fun run yang lain. Sadis tak? Fuh...waktu tu rasa menyirap lah juga hati ni... Mana taknya, member yang ai tinggalkan dibelakang, dapat top 10...

Tak mengapa lah, itu namanya bukan rezeki. Ai faham, anjuran pertama kali, sememangnya akan ada banyak kekurangan. Adat la kata orang.

Rasanya macam dah jauh sangat larian sesat tu. Tak puas hati, ai ajak huby ukur jauh ai berlari. Rupa-rupanya baru 4.6km ai berlari terpaksa. Hahaha...

Kira ok lah kan, kalau tak mana tau mampu berlari sejauh itu setelah lebih berbelas tahun tak berlari sejauh tu...

Dan hadiahya, sakit otot peha hampir seminggu. Itu tandanya dah terlalu lama tak berjogging.

Jadi, kesimpulannya jaga kesihatan. Jadi sihat, hati pun senang. Jangan gemuk sangat, dan jangan kurus sangat. Yang sedang-sedang saja macam ai (perasan) dengan BMI 23.3. Tak berapa selamat dah tu. Kena sentiasa monitor berat badan supaya tak terlajak. Nak naik berat badan, senang saje. Nak turun berat badan, aloha betullah....

Read more ...

Penawar Kanser Terbaik Dan Murah

25.10.15

Assalamualaikum wbt.

Nak share slot dlm ranc Prof Muhaya.com dlm Tv Alhijrah dgn tajuk Mengatasi kanser. Kanser adalah kegagalan manusia yg kurang mkn sayur n buah. Jadi tips mengatasi kanser: GBOMS. Bykkan ...G - Greens, B - Berries, O - Onion, M - Mushrom, S - Seeds. Kurangkan protein dlm hidangan. Bykkan air putih. Elakkan protein, gula adalah baja utk kanser. Tetamu yg dipanggil ke studio pesakit kanser tahap 4. Semasa diagnos koma 3 hari. Kembali sihat setelah mengamalkan makan h.sauda, air zam2, minum air lemon, berries ( anggur, kurma etc). Kesihatan beliau kembali sihat setelah mengamalkan makanan secara natural@ alami. X mengambil perubatan seperti kimo. Dgn alasan bila beliau mengamalkan makanan yg sihat, natural ...kansernya tidak bkembang. Dia yakin dgn cara natural beliau btambah sihat. Pemakanan sblm kena kanser...fast food, Mc Donald, daging, sup tulang, air berkarbonat, kurang mkn buah n sayur. Hargai kesihatan anda.👍 ubah tabiat mkn kpd yg lebih sihat n natural. Bykkan sayur hijau , jus buah n buah-buahan. Sharing is caring.
Senarai sayur-sayuran yang dpt membantu mencegah kanser:

01: 98.7% - ubi keledek kukus
02: 94.4% - ubi keledek mentah
03: 93.9% - asparagus
04: 82.8% - kubis bunga
05: 91.4% - kubis
06: 90.8% - brokoli
07: 83.7% - daun saderi
08: 74.0% - kulit terung
09: 55.5% - lada benggala
10: 46.5% - lobak merah
11: 37.6% - bunga lily kering
12: 35.4% - kubis cina
13: 34.7% - kailan
14: 32.9% - sawi
15: 29.8% - mizuna/sawi Jepun
16: 23.8% - tomato

Minum air lemon panas boleh mencegah kanser. Jangan tambah gula. Air lemon panas lebih bermanfaat drp air lemon sejuk. Ubi keledek kuning dan ungu mempunyai zat yang baik untuk mencegah kanser.

1. Kerap mengambil makan tengah malam boleh meningkatkan peluang kanser perut

2. Jangan mengambil lebih daripada 4 biji telur seminggu.

3. Memakan punggung ayam boleh menyebabkan kanser perut.

4. Jangan mengambil buah-buahan selepas makan. Sepatutnya diambil sebelum makan.

5. Jangan ambil teh ketika tempoh haid.

6. Kurangkan pengambilan susu soya, tiada gula tambahan atau telur ke dalam susu soya.

7. Jangan makan tomato dengan perut kosong.

8. Minum segelas air kosong setiap pagi sebelum makan untuk mengelakkan hempedu batu karang.

9. Tidak makan 3 jam sebelum waktu tidur.

10. Kurangkan minum teh tarik, tiada nutrisi tetapi boleh menyebabkan diabetes dan tekanan darah tinggi.

11. Jangan makan roti bakar ketika masih panas dari ketuhar atau pembakar roti.

12. Jangan mengecas telefon bimbit atau sebarang peranti bersebelahan anda ketika tidur.

13. Minum 10 gelas air sehari untuk mencegah kanser pundi kencing.

14. Minum air lebih banyak pada waktu siang dan kurang pada waktu malam.

15. Jangan minum lebih daripada 2 cawan kopi sehari, boleh menyebabkan insomnia dan gastrik.

16. Kurangkan makan makanan yang berminyak. Ia mengambil masa 5-7 jam untuk dicerna, menjadikan anda letih.

17. Selepas 5 petang, kurangkan makan.

18. Makanan yang menbuatkan anda segar.. ikan laut dalam, pisang, limau gedang, roti mil penuh, bayam, bawang putih, labu, susu rendah lemak, ayam, ceri.

19. Tidur kurang daripada 8 jam sehari boleh merosakkan fungsi otak. Tidur sebentar pada waktu tengahari (qailulah) boleh mengekalkan rupa muda.

Air lemon panas boleh mengekalkan kesihatan dan membuatkan anda hidup lebih lama.

! Air lemon panas boleh membunuh sel kanser.

Tambahkan air panas dengan 2-3 hirisan lemon. Jadikannya minuman harian.

Kepahitan dalam air lemon panas adalah bahan untuk membunuh sel kanser. Air lemon sejuk hanya mempunyai vitamin C, tiada pencegah kanser. Tomato yang dimasak mempunyai penyembuh berbanding tomato mentah.

Air lemon panas boleh mengawal pertumbuhan kanser tumor.
Ujian klinikal telah membuktikan kajian air lemon panas.

Air lemon panas boleh mencegah darah beku.

! Tolong edarkan untuk membantu orang lain
Petua-petua untuk diamalkan.

✓ Semut benci timun, letakkan kulit timun berdekatan dengan lubang atau sarang semut atau di mana terdapat banyak semut.

✓ Untuk mengilatkan cermin, cucilah dengan minuman Sprite.

✓ Untuk menanggalkan c
hewing gum yang melekat pada baju, masukkan baju tersebut ke dalam freezer dan simpan selama 1 jam.

✓ Untuk memutihkan baju putih, rendam dengan hirisan lemon selama 10 minit.

✓ Untuk rambut nampak berseri, bubuh 1 sudu teh cuka makan dan sapu rata di bahagian atas rambut, kemudian terus dibilas.

✓ Untuk membanyakkan jus lemon, rendamkan lemon di dalam air panas selama 1 jam.

✓ Untuk menghindarkan bau busuk pada sampah di dapur, letakan sekeping roti ketika kita memasak.

✓ Kalau baju terkena dawat, untuk menghilangkannya, sapu ubat gigi pada tempat yang terkena dawat itu dan biarkan ubat gigi tersebut hingga kering kemudian baru cuci.

✓ Untuk menghindarkan tikus, taburkan serbuk lada hitam di mana tikus selalu ada. Tikus akan lari dan bermain jauh da ri situ.

✓ Meminum air suam 1 atau 2 gelas sebelum tidur boleh mengurangkan 90% dari serangan jantung. Begitu juga bila bangun pagi.
Seperti yang kita maklum, air sangat penting pada sistem badan kita tapi kadang-kadang kita tidak ambil tau kenapa kita harus meminum air suam.
Meminum air pad
a masa yang sesuai dengan kadar maksimum yang diperlukan oleh tubuh manusia akan membawa kesan yang baik:

• Meminum 1 gelas air selepas bangun boleh mengaktifkan organ-organ dalaman.

• Meminum 1 gelas air 30 minit sebelum makan membantu penghadaman.

• Meminum 1 gelas air sebelum mandi boleh membantu mengurangkan tekanan darah.

• Meminum 1 gelas air sebelum tidur boleh menghindarkan stroke dan serangan jantung.

Semoga info ini bermanfaat untuk para pembaca.

Salam sayang,
Ummi Ai

Read more ...

Susu Formula vs Susu Ibu

6.10.15

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatu.

Lama dah mencari artikel tentang susu formula.

Betul ke betul-betul bagus seperti dalam iklan?

Yang mana lebih bagus, susu badan atau susu formula yang harganya tak kurang rm50 untuk 500gm?

Jadi, apa kata kita kaji sendiri & nilaikan apa yang benar-benar terbaik bagi anak kita.

Apabila al Quran cakna tentang susu ibu, apa hikmahnya? Pasti ada khasiat & kebaikan yang terselindung disebaliknya.

Tiada yang lebih penting dari susu ibu, sehingga ada disebutkan dalam alquran.

Jadi, ai ada kumpulkan dibawah ini, info yang kita perlu tahu tentang susu formula.

SUSU FORMULA: APA YANG MUNGKIN PENGELUAR SUSU FORMULA TIDAK AKAN MAKLUMKAN PADA ANDA

http://www.bellybelly.com.au/pregnancy/baby-formula#.U_FX7PmSzFA

BERITA BURUK TENTANG PEMBERIAN SUSU FORMULA KEPADA BAYI ANDA

http://www.hvmag.com/Blogs/Mama-Greenest/January-2012/Formula-101-The-Bad-News-About-Feeding-Your-Baby-Formula/

MENGAPA SUSU FORMULA PERLU DIHARAMKAN

http://www.13.waisays.com/breastfeeding.htm

KANDUNGAN SUSU FORMULA DAN KESAN-KESANNYA

1.) Melamine, Dioxin, BPA, AGEs, GMO

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/05/which-infant-formulas-contain-secret-toxic-chemicals.aspx

2.) Bahaya susu formula

http://dherbs.com/news/4843/4669/The-Dangers-of-Baby-Formula-Milk/d,ai.html#.U_FZn_mSzFA

3.) Kandungan dan kesan buruk susu formula

http://dherbs.com/news/4843/4669/The-Dangers-of-Baby-Formula-Milk/d,ai.html#.U_FZn_mSzFA

4.) Mengapa kita juga membenarkan penggunaan bahan merbahaya di dalam susu formula dengan tetap memberikannya kepada anak-anak

http://www.huffingtonpost.com/birgitta-lauren/how-safe-are-infant-formu_b_171512.html

5.) "Meracuni" bayi dan kanak-kanak dengan susu formula

http://www.naturalnews.com/019338_childrens_health_womens.html

6.) Susu formula dan penyakit dan kematian

http://www.vaccineriskawareness.com/Dangers-Of-Formula-Milk

7.) Yang mana menyebabkan kerosakan gigi? Susu ibu atau sebenarnya susu formula?

http://kellymom.com/health/baby-health/tooth-decay/

8.) Kandungan dan pencemaran dalam susu formula

http://www.theecologist.org/trial_investigations/268337/breastmilk_vs_formula_food.html

9.) Susu formula, 'corn syrup', gula, dan senarai kandungan dalam setiap jenama susu formula

http://www.naturalnews.com/033926_infant_formula_corn_syrup.html#ixzz2Rs6xzmOI

10.) Susu formula dan ADHD/hyperaktif?

http://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/news/20021009/adhd-caused-by-infant-formulas

11.) Susu formula dan alahan

http://www.natural-alternative-adhd-treatment.com/milk-allergy.html

12.) Susu formula, usus, gut flora

http://tummycalm.com/building-a-ee-gut ėà1  ßwsfĝb ,v,n b nh anak!!!!! W2w211e-for-baby.html

13.) Apa yang saya perlu tahu tentang susu formula

http://kellymom.com/nutrition/milk/infant-formula/

Walaubagaimana pun, kita perlu bijak menangani masalah penggunaan susu formula.

Ada yang berpendapat, dengan memberikan susu formula yang mahal kepada anak, anak lebih sihat dan bijak.

Ada juga pendapat, berikan anak susu badan sehingga 2 tahun. Tapi pengorbanan cukup besar bagi seorang ummi yang bekerjaya.

Ada juga yang beralih kepada minuman sunnah, iaitu memberikan susu kambing kepada anak mereka. Ini antara alternatif yang terbaik, sekiranya susu ibu tidak dapat dihasilkan dengan secukupnya untuķ bayi. Ini kerana susu kambing adalah susu pertama terbaik selepas susu ibu.

Tak kurang juga, ada yang langsung tak ambil 'port' tentang susu yang diminum oleh anaķ-anak mereka kerana banyak lagi masalah lain yang perlu difikirkan.

Namun, bagi diri ai, sebolehnya cuba mencari susu kambing yang sedap, kerana anak-anak ai kurang minat terhadap rasa susu kambing yang berbeza rasa dengan susu formula.

Ai pernah berjumpa dengan seorang doktor homeopati, bertanyakan tentang apakah susu terbaik selain susu ibu. Jawapan beliau, tidak perlu untuk bersusah payah membelikan susu formula termahal buat anak-anak, ini kerana bahan dalam susu tersebut boleh mengakibatkan anak-anak menjadi terlalu aktif.

Cukup sahaja dengan memberikan susu kambing atau susu formula biasa, dan berikan suplemen seperti omegaguard, chewable vitamin C, mealshake atau vitalea for kids untuk memantapkan antibodi anak-anak.

Dan itu amalan ai sehingga ke hari ini. Kerana ai sedar, pendapat doktor homeopati selaras dengan pendapat ai, which my tagline 'go natural'.

Alhamdulillah, dengan amalan tersebut kesihatan anak-anak ai sentiasa dalam keadaan optimum & ai bersyukur dikurniakan anak-anak yang terbaik daalam hidup.

Dan yang paling indah, setelah mengamalkan apa yang doktor homeopati tu sarankan, ai sangat jarang mengunjungi klinik kerana anak & ai serta suami syukur alhamdulillah sentiasa dalam keadaan sihat.

Memang jauh beza berbanding dulu, hampir setiap bulan anak yang sulung tu demam. Orang tua-tua kata, demam sebab beralih bulan. Tapi alhamdulillah, anak ke 3, inject tak demam, beralih bulan pun tak demam. Shaklee effect. Best kan...

Oh ya, jika berminat dengan suplemen yang ai sebutkan tadi, boleh whasapp ai ya. 0137722024.

Highly recommended, because I really love the shaklee effect on my family.

Love yourself,
Love your family,
Love to inspired others,
Love to be khalifah.

With love,
Ai
😀😀😀😀😀

Read more ...

Tips Kekal Sihat Pada Musim Jerebu

4.10.15

Assalamualaikum.

Didoakan moga pembaca blog ai dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang masa. Amin.

Sepanjang musim jerebu, memang ramai betul yang sakit tekak, demam & selsema.

Tak kira tua atau muda.

Memandangkan ai pun dah jadi ummi kepada 3 hero. Jadi, memang kena 'alert' dengan kesihatan keluarga, terutamanya anak-anak.

Jadi, jangan ambil mudah penjagaan kesihatan pada musim jerebu.

Petang tadi, baru diiystiharkan cuti sekolah 2 hari, bermula 5 - 6 Oktober 2015. Ini menunjukkan betapa IPU dinegara kita sudah berada pada tahap agak merbahaya.

Seperti yang kita sedia maklum,  Indonesia sudah ishtiharkan jerebu beracun.

Silalah kawal aktiviti anak-anak, sepanjang 2 hari.
Tu sebabnya cuti kot...

Ai ada seorang kawan yang bekerja sebagai seorang pengamal keselamatan kesihatan pekerjaan, (safety & health officer) beliau nak ingatkan semua, apabila pihak berkuasa mengambil langkah drastik seperti menutup sekolah, ianya menunjukkan situasi yg sangat membahayakan terutama kepada kanak-kanak.

Akibatnya bukan sekarang tetapi dalam jangka masa panjang.

Generasi muda sekarang dikhuatiri akan berdepan dengan masalah kesihatan melibatkan sistem pernafasan yg boleh membawa maut.

Oleh yg demikian kita semua harus mengambil langkah berjaga jaga.

Sila ambil PERHATIAN perkara-perkara berikut :

1) JANGAN biarkan anak-anak bermain di luar.
- Jika perlu juga keluar, PASTI kan memakai topeng (N95).
- Jangan ambil enteng pekara ini.
- Bukan mudah untuk kerajaan mengeluarkan arahan tutup sekolah jika bukan kerana akibat yg sangat serius.  

2) Sila MINUM AIR KELAPA &  LIMAU NIPIS
- Jerebu mengandungi bahan kimia asing halus yang terbakar.
- Bahan ini amat mengancam keseimbangan oksigen didalam sel melalui sistem pernafasan yang terancam.

Diingatkan SEKALI LAGI,

Jangan lupa minum air kelapa dan limau nipis ketika bencana ini.

Air kelapa mengandungi oksigen larut mudah menembusi sel.

Limau nipis adalah vitamin C asli yang dapat menyerap asid sebelum sempat bertukar menjadi gas yang lebih merbahaya.

Untuk lebih mudah, boleh ambil Sustained Releases Vitamin C Shaklee.

Disamping dapat mencantikkan kulit, khasiat 7 biji setengah limau dalam hanya 1 tablet vitamin C Shaklee inshaallah mampu mengekalkan kesihatan yang baik pada musim jerebu.

Untuk keterangan lanjut, sila whatsapp aai di 013-7722024.

Wassalam.

Kredit to : Prof. Dr Norhisham Wahab.
Atas sebahagian infonya.

Read more ...

16 Sunnah Rasulullah Yang Mudah Diamalkan

4.10.15

Assalamualaikum.
Lama tak update status.
Status fb je update, blog dah bersawang.
So, awal bulan oktober ni, ai nak ingatkan diri sendiri dan anda tentang sunnah yang mudah.

Sayang Nabi.
Sayang Allah.

Moga dapat dijadikan amalan. Inshaallah.

Simple Sunnah#1
1.Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan (^_^)
2.Tutup Kepala bila masuk tandas.

Simple sunnah#2
1.Kibaskan Tempat tidur
2.Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3.Kepala menghadap kiblat.
4.Baca doa tidur (^_^)

Simple sunnah#3
1.Minum dengan tangan kanan.
2.Minum duduk
3.Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

Simple sunnah#4
1. Datang awal ke masjid
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari Rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid. (^_^)

Simple sunnah#5
1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air duduk
3. Masuk tandas xboleh lama2.
4. Jangan makan n minum dalam Tandas (^_^)

Simple sunnah#6
1.Bagun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2.Kemas tempat tidur.
3.Bersihkan diri.

Simple sunnah#7
1. Masuk masjid kaki kanan keluar kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang.. 1 sampah 1 bidadari di syurga kelak.
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yg di buat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah (^_^)

Simple Sunnah#8
1.Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas ni Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini.
2. Bila memakai pakaian mulakan dengan sebelah kanan.
3. Melabuhkan pakaian.
4. Jangan memakai pakaian untuk tujuan riak.
5. Memakai pakaian yang menunjukkan simbolik seorang muslim.

Simple Sunnah#9
1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan org lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

Simple Sunnah#10
1. Pakai selipar kaki kanan dahulu dan buka dengan kaki kiri dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu kerumah sahabat2.
3. Bila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, bila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring hingga marah 2 hilang.
4. Bila marah ambil wuduk.

Simple sunnah#11
1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah.(baik untuk ibu yg ingin membentuk anak2)

Simple sunnah#12
1.Basuh tangan sebelum makan.
2.Makan buah dahulu baru makan nasi.
3.Makan secara berjemaah, makan dengan family lagi ramai lg berkat rezeki 2.
4.Makan makanan yg ada dihadapan jangan capai yg jauh2.

Simple sunnah#13
1. Memotong kuku pada hari jumaat.
2. Memperbanyakkan Doa antara Imam Berkhutbah Hingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik untuk Sembahyang Jumaat.
5. Memakai wangi wangian.

Simple sunnah#14
1. Makanan sunnah susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (Sunnah 3 Jari)
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa isnin dan Khamis.

Simple sunnah#15
1. Baca bismillah dan Alhamdulillah setiap kali sedutan.
2. Jangan gunakan cawan yg sumpik atau pecah.
3. Jangan tiup kedalam air panas untuk sejukkanya.
4. jangan minum dalam bekas yg besar seperti jug air dan botol yg besar.

Simple sunnah#16
1. Semaikan rasa ingin berjuang di jalan Allah SWT
2. Berazam untuk terus beristiqamah mempertahankan Islam
3. Berusaha untuk mendaulatkan Islam di setiap peringkat
4. Jangan melangkaui arahan dan perintah Allah SWT serta sunnah Rasulullah SAW

Semoga bermanfaat 😊😊😊

#sayangnabi

Read more ...

Percaya Tak Orang Di Mekah Tak Ke Klinik Bila Sakit

24.5.15

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua pembaca blog ai.
Lama dah tak update happylife-mama@blogspot.com.

Didoakan semoga yang membaca blog ai sentiasa dilimpahi kasih sayang Allah serta rahmatNya. Amin.

Today, ai nak share satu kisah yang dapat dari whatsapp group.

Ai rasa, jika ai tak tepek dalam blog ai, pasti ai terlupa terus.

Rasa nak print, tapi zaman sekarang ni, hidup kita ni 70% mengadap hp je hari-hari kan.... Yang di print entah ke mana agaknya nanti. Jadi, bila ai buat sayu entry, mudah juga Ia nak rujuk dimana-mana saja ai berada.

Semoga jadi manfaat pada para pembaca juga.

Oklah, mula-mula ai baca info ni di whatsapp group, rasa kagum pun ada.

Tapi, bila ai kaitkan dengan tempat itu sendiri (Mekah/Madinah) memang pun ianya tempat doa yang sangat-sangat mustajab.

Betul kan?

So, ini ai kongsikan kisahnya.

Ada seorg doktor cuba buka klinik/rumah rawatan di Madinah/Mekah. Selama 6 bulan dia buka, tidak ada satu pesakit pun yg dtg nak berubat dengannya. Jadi dia pelik. Org-org di sini tidak pernah sakit kah?

Akhirnya dia jumpa jawapannya.
Amalan ini dilakukan oleh ahli keluarganya sejak sekian lama.

Bila mana saja kami sakit,

💟💟💟💟💟
Langkah 1
💟💟💟💟💟
Perkara yg pertama kami akan buat ialah solat dua rakaat dan memohon kesihatan dari Allah. Insyaallah sembuh dengan izin dan kasih sayang Allah.

Kalau tak sembuh,

💟💟💟💟💟
Langkah 2
💟💟💟💟💟
Pergi pada cara kedua iaitu baca Al-Fatihah 7 kali, tiup pada air dan minum. Alhamdulillah kami akan sihat.

Tapi kalau kami tidak sembuh juga,

💟💟💟💟💟
Langkah 3
💟💟💟💟💟
Kami akan pergi pada cara yg ketiga iaitu bersedekah.
Bersedekah dengan niat pahalanya dijadikan asbab penyembuh sakit tu.
Insyaallah akan sembuh.

Masih tidak sembuh,

💟💟💟💟💟
Langkah 4
💟💟💟💟💟
Kami akan pergi pada cara yg keempat iaitu solat taubat dan istighfar.
Sebab Nabi bgtau sakit ini salah satu asbab pengampunan dosa.
Jadi kena banyak istighfar dan taubat.

Masih tak sembuh juga,
💟💟💟💟💟
Langkah 5
💟💟💟💟💟
Baru pergi pada cara yg kelima iaitu makan madu dan habbatussauda.

Dan yg keenam,
💟💟💟💟💟
Langkah 6
💟💟💟💟💟
Berubat bersumberkan tumbuhan dari bumi seperti bawang putih, zaitun, halia dsb..

Dan alhamdulillah,

la haula wa la quwwata illa billah.

Di sini kami pasti dan pasti akan sembuh tanpa pergi pada cara ketujuh iaitu tabib/doktor/ubat.

🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯
Check mate.

Sekarang ai juga akui kesilapan ai selama ini.

Bila diri sakit atau family ada yg sakit tak pernah sekali pun ai dahulukan solat mohon kesihatan dari Allah.

Jadi, mulai saat ini jom sama-sama kita letakkan 100% pergantungan kita pada Allah swt.

Kadang ai akui, kita yakin dgn kuasa Allaĥ, tapi mengapa sakit sikit, cari ubat dahulu sedangkan penyembuh mutlak itu hanya dariNya?

Subhanallah, besar sungguh kasih sayang Allah pada kita, hanya kita yang nampak atau tidak.

Selamat mempraktikkan ilmu orang Mekah ni ya.💝💝💝💝💝

Salam sayang,
Ai

Read more ...

Warkah Terakhir Fatihah Untuk Ibunya. Sedih Sangat Baca!!

29.1.15

Assalamualaikum.
Semoga pembaca blog aai sihat dan bahagia disamping keluarga tercinta.

Hari ini, pagi-pagi lagi aai dah tertumpah air mata.
Mana taknya, terbaca warkah sedih ini.

Bergenang air mata.
Terasa sekarang juga nak peluk tiga-tiga anak bujang ai erat-erat.

Ya Allah, tabahkan hati ibu Nurul Fatihah.

Kau kuatkanlah semangatnya.

Kau tempatkan Nurul Fatihah dikalangan orang-orang beriman.

Kau terangilah kuburnya.

Kau lapangkan kuburnya.

Amin.

Bingkisan terakhir seorang anak lukemia berusia 13 tahun

23/5/2013- 7.00 malam

Ibu,
akak nak mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki atas dosa dosa akak pada ibu sepanjang 13tahun ibu jaga akak..

Maafkan akak sebab byk menyusahkan ibu untuk menjaga dan melayan kerenah akak yg sakit ni.Akak mintak maaf sebab akak dah tak boleh nak jaga adik adik-Ilham dgn syukri macam akak yg lain..nanti akak mesti rindukan adik adik.

Ibu,
Akak rasa akak dah tak larat lagi..akak rasa sakit sangat bila buat kimo tu..mata akak dah tak nampak nak tgk mata redup ibu lagi..badan akak dah rasa panas dan pedih sangat.

Ibu,
Akak dah rasakan yg tuhan dah nak ambik akak dari ibu...akak takutlah ibu, takut sgt sgt sebab sejak ibu lahirkan akak ibu tak pernah tinggalkan akak sorang sorang..akak takut..betul ke kalau kita mati nanti ibu kena tinggalkan akak sorang sorang dekat kubur tu?.ibu kena tanam akak ke?

Ibu ,
Kalau akak dah mati boleh ke kalau ibu tak tanam akak dan tinggalkan akak dekat kubur tu sorang sorang..
Lagi satu ibu tolong pesan kat ayah, akak jugak nak ucap terima kasih pada dia sebab akak tetap anak dia walaupun ayah tak pernah nak jenguk kita sekeluarga lagi..lepas ayah kahwin lain dgn makcik. Tlg pesan kat ayah akak mintak maaf jugak sebab akak byk menyusahkan ayah sebab akak sakit.

Ibu,
Tlg pesan pada kawan skolah akak..sakinah dgn asyikin ..klu akak dah mati nanti jgn sedih tau, suruh diorang belajar rajin rajin jadi ustazah macam yang diorang cita cita tu supaya diorang boleh doakan yang baik baik untuk akak nanti..

Ibu,
Tolong jaga dan besarkan adik adik , Ilham dgn syukri baik baik  sampai diorg berjaya dan sentiasa bela ibu dan ingat berdoa untuk akak bila akak takder nanti tau.

Ibu , surat akak ni ibu simpan baik baik sebab akak takut nanti ibu lupa pada akak bila akak dah mati nanti..nanti akak sedih sangat.

Tapi ibu jangan sedih sedih tau sebab ibu cakap kalau kita mati Allah jaga kita kat sana, dan akak akan tunggu ibu dan adik adik kat rumah Allah sampai ibu dan adik adik datang yer..kita boleh berkumpul sekeluarga balik sama dengan ayah sekali yer.

Ibu, akak dah tak larat..akak nak tidur dan rehat dulu..tapi akak takut nanti akak dah tak bangun lagi nak rasa ibu belai rambut akak yg dah botak ni dan lap badan akak lagi macam pagi pagi sebelum ni..

Sebelum akak nak tidur ni akak nak berdoa pada Allah , mintak Allah ambik akak malam ni dengan pelan pelan takut nanti akak rasa sakit sebab akak pernah dengar kalau Allah nak ambik nyawa kita , kita akan rasa sakit sangat..betul ke ibu?

Akak jugak nak mintak doa supaya ibu dan adik adik sentiasa bahagia dan jgn sekalipun lupakan akak yer.

Ibu,
Maafkan akak lagi..akak dah tak boleh nak jaga ibu lagi bila akak besar nanti sebab akak dah tak boleh nak besar lagi ..umur akak sampai takat ni jer..Allah dah nak datang ambik akak..akak dah mungkir janji dengan ibu, sebab akak kata bila akak besar akak nak belikan ibu kereta besar dan rumah besar yg ada swimming pool..

Selamat malam ibu..dan selamat tinggal ibu dan adik adik kalau akak dah tak bangun lagi esok pagi..

Akak sedih sangat nak tinggalkan ibu ni....tapi akak dah tak kuat ibu...

Ibu..................
Assalamualaikum.

Nurul Fatihah Kamarudin,
hospital kuantan.

#adik nurul telah kembali kerahmatullah pada jam 2.50 pagi keesokkannya seperti yang dia jangkakan dan surat ini dijumpai ibunya dalam lipatan selimut arwah.

Al-fatihah.

Sebak.
Tak mampu nak diungkap dengan kata2 jika aai duduk di tempat Nurul Fatihah atau di tempat ibunya.

Semoga beliau tenang disisiNya.

Kita pula bagaimana?
Sama-sama kita tingkatkan amal, agar kita juga dimatikan dalam keadaan khusnul khotimah.

Amin.

Read more ...

Cara-cara Install Whatsapp Untuk PC

28.1.15

Assalamualaikum.
Semoga pembaca blog happylife-mama@blogspot.com sihat disamping insan tersayang.

Baru hari ini dapat info tentang whatsapp di web daripada group biz shaklee.

Terima kasih pada saudara afham kerana share info ini dengan aai.

Jadi, aai rasa ada baiknya aai share info macam mana nak install whatsapp di web samaada di laptop atau pc.


Teruja nak share info ni pasal apa?

Al kisahnya,

Baru 2 hari aai ada buka coaching menjahit baju kurung di whatsapp.

Alhamdulillah, dapat sambutan yang sangat mengalakkan.

Mana taknya, ai target dalam beberapa orang jer yang nak join aai punye coaching. 

Tak sangka hampir 500++ orang kaum hawa yang tak tahu menjahit pm aai untuk minta masuk dalam group free coaching aai.

Alhamdulillah. Tercapai matlamat aai nak menambah nilai hidup insan lain.

Benda free, sape nak tolak kan?

So, ini merupakan projek komuniti dari aai untuk mengeratkan ukhwah dan menambah saham akhirat untuk aai kelak. Memang aai tak letakkan apa-apa bayaran atas coaching yang aai tawarkan ini.

So, sesiapa berminat nak memandaikan diri sendiri dalam dunia jahitan baju kurung, boleh pm aai no hp ya. 

Nanti aai masukkan dalam batch geng jahit seterusnya selepas mereka yang berada dalam batch 1st khatam yer.

Semoga usaha aai yang sedikit ini, diberkati olehNya.

Bila dah ada versi web,lagi mudah aai nak menaip laju-laju, coaching pun cepat habis. Kan...


Cara-Cara nak guna WhatsApp Web:

1. Update WhatsApp ke versi terkini.

2. WhatsApp versi terkini, pada menunya ada butang WhatsApp Web.

3. Jika dah update tapi takde butang WhatsApp Web, anda kena off hp dan buka semula.

4. Buka link http://web.whatsapp.com melalui PC atau Laptop.

5. Selepas buka link tu pada PC atau Laptop, web tu akan ada QR code.

6. Guna WhatsApp pada HP, klik butang WhatsApp Web, akan keluar QR code scanner.

7. Scan QR code tu guna HP.

8. Bila dah berjaya, WhatsApp boleh guna pada PC atau Laptop melalui web.

9. Mesej melalui WhatsApp Web, juga akan masuk ke WhatsApp versi HP.

Selamat mencuba. :)

Read more ...

Now Everyone Can Kurus (NECK) Dapatkan Sekarang!!

18.1.15
Assalamualaikum.
Semoga para pembaca blog happylife-mama.blogspot.com sentiasa berada didalam keadaan sihat walafiat.
Alhamdulillah, baru-baru ini group MFMS (MFMS - The Most Fantastic Millionaires in Shaklee) yang owesome, berjaya melancarkan satu projek komuniti untuk mengajak seberapa ramai rakyat Malaysia menjadi kurus dengan cara yang betul di samping gaya hidup yang sihat.

Sebenarnya, aai akui, memang sukar untuk kurus kalau kita tak tahu cara yang betul apa itu diet sihat.
Aai juga pernah jadi gemuk 15 tahun dahulu. Sewaktu umur 18 tahun aai sangat suka makan sehingga berat mencecah 59kg.

Mungkin ini adalah angka biasa bagi anda, tapi amat luarbiasa bagi aai kerana akak-akak aai pada masa itu hanya seberat 45kg sahaja.

Alhamdulillah..

Sekarang, aai masih sangat suka makan, tapi dengan pemakanan yang betul dan diet yang betul, berat aai maintain 52kg dan berbahagia disamping suami serta 3 orang anak. Hero-hero malaya belaka yer.
Oklah, kita berbalik kepada cerita ebook terbaru ini dan 7 video percuma cara kurus dengan selamat dan berkesan.

Ebook ini telah dibaca oleh lebih 20 orang yang terpilih sebagai Preview.

Komen mereka, Ebook ini 'SUPERB'.

Seriously ramai yang rasa teruja dengan kualiti ebook ini.

Ia ditulis dalam bentuk penceritaan yang santai dan mudah diikuti.

Anda cuma perlu masa tak sampai 10 minit untuk menghabiskan membaca ebook tersebut.

Percayalah, sekali anda terbuka ebook ini. Anda tak boleh berhenti membacanya.

Ketahuilah FORMULA MUDAH M.E.S.T.I KURUS!!

Teknik ini terbukti berkesan membantu aai menurunkan berat badan sebanyak 3.5kg dalam tempoh 30 hari.

Dan



Teknik ini terbukti berkesan membantu Encik Firdaus menurunkan berat badan sebanyak 11.5kg dalam tempoh 100 hari.

Perubahan dalam tempoh 100 hari.
=================================
Ada 2 cara untuk anda dapatkan Ebook ini.

1. BELI PADA HARGA RM10.
Anda boleh bank in RM10 ke akaun:-

Maybank : 155126957047
CIMB : 7042332601

Siti Aisah Rahmat
aairaz.ent@gmail.com

ATAU

2. DAPATKAN EBOOK INI SECARA PERCUMA!
Caranya, anda WAJIB CLICK BUTTON SHARE di atas atau di bawah entry ini.
(Ia AMANAH untuk anda tau)
=================================

Selepas Anda Bank In RM10 atau SHARE Status ini ( Ikut Pilihan Anda ).
Sila download ebook ini di :

www.noweveryonecankurus.com/aira

Nasihat aai : 
Jangan baca ebook ni, kalau tak minat untuk kurus, fit, smart, cun dan dapat bergaya dengan apa jua style baju. Miakaka....

Ebook ini diberikan secara percuma sebab aai rasa kesian sangat, ramai orang Malaysia raaaaaamai yang gemuk.

Nak kurus, tapi tak tahu caranya. Allah dah bantu aai turunkan berat badan, apa salah aai bantu anda pula.
Lagipun, ilmu Allah ini hanya dipinjamkan kepada aai. Apa salahnya aai kongsikan dengan yang lain. Semoga ia menjadi pencen kubur buat aai.

Sejujurnya, untuk program komuniti ini, kami tidak ada budget yang besar untuk mempromosikan ebook ini kepada ramai orang.

Jadi, sebab itulah anda perlu bantu aai. Sila click Button SHARE di bawah ini.
Semoga ia memberi manfaat kepada rakan rakan anda yang lain.
Aai doakan,

"Allah berikan ganjaran syurga tanpa dihisab buat anda yang SHARE status ini. Amin"
Selamat Membaca!!


Salam Kurus Dan Sihat,
Siti Aisah Binti Rahmat
"Now Everyone Can Kurus"
"Formula Mudah M.E.S.T.I Kurus"

Feel Free To SHARE This Entri Jika Anda Rasa Ia Bermanfaat.
Read more ...

Mencuri RM2 Kena Penjara?

18.1.15

Assalamualaikum.

Di doakan semoga para pembaca blog happylife-mama.blogspot.com sihat dan ceria-ceria selalu.

Alhamdulillah hari ini aai terpanggil untuk berkongsi satu kisah realiti yang sebelum ini aai sendiri tak tahu.

Syukur dengan perkongsian seorang sahabat aai, semoga aai dan para pembaca mendapat manfaatnya.

-------------------------------------------------------------
UNTUK RENUNGAN KITA BERSAMA:
-------------------------------------------------------------

Katanya,
Masjid banyak duit.
Tetapi pengurusan masjid, buat duit masjid macam duit mereka sendiri.
Kes curi RM2.00 dari tabung masjid, alih-alih kena penjara.
Mungkin yang melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat.

-------------------------------
GEREJA PULA
-------------------------------

Beliau pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya.
Ada kotak transparent atas meja.
Ada buku catitan sebelah kotak.
Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam² note.

Dia belek buku.
Lima ruang utk diisi.
Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan.

Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama Melayu.
Jumpa beberapa nama siap nombor telefon.
Salah satu nama lelaki ambil rm50 utk beli susu anak.

Beliau call no yg dicatat.
Sembang beberapa minit.
Baru kena berhenti kerja jaga masa tu.

Dalam perbualan beliau dengan orang yang ambil note rm50 tu,

Katanya :

"Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama.
Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

Beliau tanya,

"Kenapa encik ambik RM50 je.
Bukan ada orang jaga pun?"

"Entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit untuk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam beliau sekejap.

"Lepas tu encik?"

"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus makan lima beranak. Pagi esok gereja telefon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."

Beliau langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu.

"Encik masih kerja di situ?" Beliau bertanya.

"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan"

--------------------------------------------------
Nampak tak moralnya di situ.
--------------------------------------------------

Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja.

Jangan bangga dengan jumlah terkumpul RM ratusan ribu tapi ahli qariah ada yg dapur tak berasap!

Cuba Kita Renungkan:

1) Kutipan setiap jumaat yg tercatat ratusan hingga ribuan RM.

2) Kemana aliran kewangannya utk kebajikan ahli qariah?

3) Tidak cukup hanya bendahari..siapa audit yg bertauliah utk kewangan masjid?

4) adakah di masjid tersedia satu biro khas yg mengaudit ahli qariah fakir, miskin, ibu tunggal, dll??..

Memang benar data yg ada di majlis agama, pusat zakat dan pusat kebajikan masyarakat itu ada, tp data itu terlalu umum..

Sepatutnya masjid yg punya sumber sumbangan tetap tiap minggu perlu lebih prihatin dalam menjaga kebajikan ahli qariah.

Didoakn smg dengan adanya masjid² yg aktif dalam menjaga kebajikan ahli qariahnya semoga hati masyarakat lebih dekat dengan masjid yang ada layanannya mesranya cukup lumayan.

Sama-sama kita ambil iktibar dari apa yang aai kongsikan ini.

Sila share jika anda rasa ianya bermanfaat untuk kebaikan insan lain.

Read more ...

Tips Jadi Genius. Wajib baca!!!

11.1.15

Assalamualaikum pembaca blog happylife-mama@blogspot.com,

Semoga sentiasa sihat dan bahagia hendakNya. Amin.

Sejak akhir-akhir ni, aai agak kerap buat entri.

Kenapa ya?

Maklumlah, baru dapat hadiah besday dari huby, sebuah gadget yang lagi canggih dari gadget aai yang dahulu.

Syukur Alhamdulillah.

Hasilnya, aai dah mudah berblogging hanya dari smartphone aai aje.

Nak jadikan cerita, laptop pula meragam. Jadi, ibarat tiada rotan, akar pun jadilah.

Yang penting aai istiqamah menyampaikan info dan input yang bermanfaat untuk semua.

Kali ni, aai nak share satu kisah, lebih kepada fakta dengan penjelasan saintifik, dan pada pendapat aai, ianya sangat logik dan releven sehingga kini.

****************************
Mengapa para tahfiz bijak?
****************************

Dahulu aai selalu dengar orang-orang yang hantar anak ke tahfiz sejak kecil, kemudian selepas menjadi hafiz Quran, mereka hantar anak tu ambil SPM, selalunya mesti keputusannya cemerlang...

Padahal yang sekolah akademik sejak kecil, tak semua sehebat itu.

Begitu juga para ulama terdahulu, kita sering baca kisah hebat mereka menghafal ratusan ribu hadis.

Dan menjadi hafiz Al-Quran pada zaman ulama silam merupakan sesuatu yang terlampau biasa sehinggakan orang yang tidak hafiz Al-Quran pula dianggap sesuatu yang aneh dan aib.

Jadi aai terfikir, apa rahsia mereka?

Aai mulanya hanya beriman bahawa asbab keberkatan mereka menjadi hafiz Al-Quranlah Allah bantu mereka walaupun dalam pelajaran akademik.

Namun, melalui sumber carian aai di internet, ada seorang hamba Allah ini mengkaji bagaimana beliau temui rahsia sebenar para hafiz dan hafizah begitu cemerlang dalam bidang akademik.

*****************************
Rahsia akhirnya terjawab!
*****************************

Menurutnya, beliau mengambil masa yang lama untuk mengkaji, memerhati dan bertanya kepada para ulama serta saintis, dan beliau dapati satu kesimpulan yang beliau kira sangat bagus.

Rahsianya terletak kepada pembacaan Al-Quran itu sendiri.

Melazimi membaca Al-Quran dengan istiqamah akan "melajukan" otak kita.

Kata-kata itu beliau dapati dari guru-guru beliau.

Walaupun mulanya beliau tak berapa faham.

Tapi apabila beliau mula amati pembacaan Al-Qurannya,

Ternyata memang benar,

Otak kita perlu bertindak dengan pantas untuk mengawal seluruh aktiviti pembacaan Al-Quran yang lancar.

Sekiranya otak kita lambat berfungsi, maka pembacaan kita akan menjadi tergagap-gagap dan tersekat-sekat.

****************************
Penjelasan saintifiknya
****************************

Hal ini beliau fahami ketika beliau masih sekolah menengah di MRSM dahulu,

guru Biologi beliau ketika itu menceritakan tentang otak dan dia juga menyebutkan tentang pembacaan Al-Quran dapat mengaktifkan banyak sel-sel otak tanpa perlu minum susu Anmum Essential pun.

***************************
Bagaimana ia berlaku?
***************************

Ok, logik dan saintifiknya begini...

Bila kita buka mushaf Al-Quran dan mula melihat ayat-ayat Al-Quran.

Kita akan buka mulut untuk membaca, dan ketika itu otak kita dengan lajunya memproses data berkenaan Al-Quran itu, misalnya;

Huruf apa yang terpapar,

Bunyinya macam mana,

Makhrajnya dimana,

Jika ia bersambung dengan huruf lain, bagaimana tajwidnya,

Harus dibaca panjang, pendek, jelas, dengung, isymam atau imalah dan sebagainya.

Apatah lagi ia perlu dibaca dari kanan ke kiri, berbeza dengan kebiasaan kita membaca dari kiri ke kanan.

Dalam masa yang sama, mulut kita perlu mula bergerak untuk bunyikan ia.

Bermakna, otak kita perlu buat keputusan dengan segera bagaimanakah cara bacaannya!

Berbeza dengan baca surat khabar atau buku dengan bahasa Melayu atau Inggeris, otak kita tak perlu susah-susah buat keputusan sebab hukum bunyinya tidak banyak berbanding membaca Al-Quran yang hukum bunyinya terlampau banyak. (melainkan kita baca Al-Quran tanpa tajwid dan tanpa tartil).

Dan yang menariknya,

Apabila mulut kita masih membaca perkataan Al-Quran yang pertama,

mata kita sudah pun melihat kepada perkataan kedua dan mula memproses data sekali lagi secepat mungkin untuk pembacaan yang lancar.

Jadi,

ketika membaca Al-Quran, otak kita perlu bekerja dengan sangat laju.

Data yang dihantar-diterima otak bergerak sepantas kilat untuk menghasil aktiviti bacaan di lidah, dan mata yang memandang kepada mushaf tersebut.

Oleh itu,

apabila seseorang itu membaca Al-Quran sambil melihat mushaf (naskhah Al-Quran) dengan lancar dan cantik lengkap dengan tajwid dan tartilnya, itu bermakna otaknya sedang bergerak dengan sangat laju.

Dan yang lebih menarik,

bilamana Al-Quran dialunkan, tentu ianya bernada indah tanpa kita sedar.

Padahal kalau kita baca buku selain quran, tak pulak jadi macam tu kan.

Maka,

nada indah beralun yang keluar ketika quran dibaca tu menjadi terapi telinga yang sekaligus menghantar terapi tu ke otak dan merehatkan seluruh badan kita.

Oleh yang demikian,

walaupun otak bergerak laju semasa membaca quran, nada yang indah tu membawa kita ke situasi badan yang rileks dan tenang menyebabkan kita tidak penat.

Berbeza kalau kita gunakan otak untuk perkara lain, misalnya nak selesaikan soalan Add Math.

Kadar tenaga otak yang digunakan sangat tinggi, dan lepas selesai dijawab, kita terasa sangat penat.

Ini memang aai akui, seingat aai dulu masa form 4&5, subjek add math memang seronok, lebih-lebih lagi kalau dapat jawapan yang tepat, tapi begitu meletihkan otak.

Sedangkan badan kita tak bergerak pun. Penat tu berlaku sebab otak kita yang penat.

Namun,

pembacaan quran pula menggunakan otak kita dengan kuat, tetapi tidak memenatkan langsung!

Dan apabila latihan otak ini dilakukan setiap hari, maka sel-sel otak kita akan berhubung dan menjadikan kita genius dengan izin Allah.

Subhanallah!!!
Subhanallah!!!
Subhanallah!!!

Maka gejala kebodohan khususnya yang berlaku pada zaman ini dapat dikurangkan dengan perbanyakkan membaca Al-Quran.

Oleh sebab itulah,

umat Islam terdahulu majoritinya genius walaupun kemudahan rujukan mereka terhad.

Jadi apa tunggu lagi,

Sampaikan pada semua saudara-mara dan semua kenalan kita agar mereka juga akan jadi genius!

Pembaca blog happylife-mama@blogspot.com yang dikasihi,

Nak amal jariah mudah?

Sila share kepada rakan twitter, fb kerana barangsiapa yang tergerak untuk istiqamah membaca al quran dengan asbab share anda itu, mudah-mudahan moga amalan anda itu yang membawa anda ke syurgaNya. Insha Allah.

Read more ...

Sibuk Sangat, Selalu Tak Cukup Masa? Baca Ni!!

10.1.15

Assalamualaikum.

Alhamdulillah kita masih mampu menghirup udara segar kurniaan Allah swt.

Apa khabar para pembaca blog aai?

Harapan aai semoga kita sentiasa bersyukur dan berada di bawah lindunganNya. Amin.

Kali ini aai nak sampaikan tentang penggunaan masa kita yang masing-masing ada 24 jam.

Semua kita ada masa yang sama.

Tapi kenapa ada yang mengeluh tak cukup masa, tak sempat, tak dan orang kedah kata.

Tahu tak, amalan kita dalam seharian yang mempengaruhi kesempatan yang kita ada.

Tak percaya?

Cer tengok apa aktiviti kita setelah balik kerja.

Tengok tv?

Nah, kat situ jawapannya.

Pernah dengar tak,

"When you turn OFF your tv,
you probably turn ON your life."

Ini mentor nombor satu aai, Dr Hj Azizan Osman yang kata.

Hakikatnya memang betul.

Sinetron, dan rancangan yang kurang input, tak memberi faedah dalam kehidupan kita.

Oklah, misal kata, kita kata tak tengok pun tv, memang sibuk sangat.

Sampai tak tahu apa benda yang disibukkan tu?

Aai ada baca satu kisah tentang betapa sibuknya hidup seorang manusia ini.

Kisahnya begini...

Ada seorang ulama, berguru kepada seorang ulama.

Selang beberapa lama, saat dia ingin melanjutkan belajar ke guru lain, gurunya
berpesan :

"Jangan tinggalkan membaca Al Qur’an, semakin banyak baca Al Qur’an, urusanmu semakin mudah."

Dan muridnya pun melakukan.
Dia membaca Al Qur’an 3 juz sehari.

Kemudian dia menambah lagi hingga 10 juz sehari.

Dan urusannya semakin mudah.

Allah yang mengurus semua urusannya. 

Waktu pun semakin berkat.

Apa yang dimaksud dengan berkatnya waktu?

Bila kita dapat melakukan banyak hal dalam waktu yang sedikit. 

****************************
Itulah berkat Al Qur’an.
****************************

Pembaca blog happylife-mama@blogspot.com yang aai hormati,

Banyakkanlah membaca Al Quran.

Jangan terlalu memikirkan waktu kita yang sibuk...

Sesungguhnya, bukan kita yang atur waktu kita, tetapi Allah.

Secara teorinya, kita rasa bila kita banyak menghabiskan waktu membaca al Quran, bermakna kita terpaksa mengurangi kegiatan2 kita yang lain.

Hakikatnya, ia bukan seperti yang kita fikirkan.

Sebenarnya, lagi banyak kita baca al Quran, Allah akan membuatkan waktu kita menjadi berkat.

24 jam yang kita miliki seolah-olah terasa panjang.

Paling utama, berkat al Quran yang kita baca ini....pintu-pintu kebaikan akan dibuka...memberikan kita kesempatan untuk beramal soleh yang berikutnya...tanpa menggangu kegiatan harian kita yang lain.

Jagalah hak Allah maka Allah akan menjaga hak-hakmu. 

Barangsiapa yang bangun di pagi hari dan hanya dunia yg difikirkannya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat HAK ALLAH dalam dirinya, maka ALLAH akan menanamkan 4 macam penyakit padanya :

1. Kebingungan yang tiada putus-putusnya.

2. Kesibukan yang tidak pernah ada penghujung.

3. Keperluan yang tidak pernah puas.

4. Khayalan yang tidak ada akhirnya. 

[Hadits Riwayat Muslim]

Jadi, apa yang aai dapat simpulkan,

"Hiduplah di dunia ini hanya dengan kenikmatan mencari redha Allah"

Aai sangat bersyukur, bertemu dengan shaklee.

Sudah tentu sebab aai dapat tambah duit poket aai setiap tengah bulan.

Tapi ada satu kelainan yang aai rasa, aai tak dapat dalam group bisnes lain.

Tak pernah aai jumpa leader group yang tak jemu-jemu mengingatkan checklist amalan rohani seperti solat dhuha, tahajud, zikir-zikir, mengaji al-quran 100 ayat sehari dan banyak lagi ilmu-ilmu lain yang jarang sangat ada dalam group bisnes lain.

Cer cakap dengan orang sebelah,

"kau hado?"

Secara zahirnya, aai lebih sibuk sebab ada part time biz, tapi aai happy dan tenang.

Tak tahu nak describe macam mana betapa bestnya berada dalam group MFMS (The most fantastic and happening shaklee group in Malaysia) ni.

Nak sertai kami, just pm aai kat whatsapp (0137722024), kita sembang-sembang k.

Oklah, semoga kita sama-sama istiqamah dapat membaca Al-quran setiap hari.

Oh ya, Aai ada join group whatsapp OWOJ (One Week One Juz) kelolaan ms Iera Yusof yang sangat berkaliber.

Beliau sedang membuat phd, seorang isteri, seorang ibu kepada 8 orang anak, seorang bisneswoman juga.

Hebat kan bagaimana dia mampu istiqamah mengaji setiap hari tanpa gagal?

Jom sertai aai dan geng OWOJ yang lain di group whatsapp tu nanti, tapi bagi WANITA sahaja ya.

Bagi yang rasa ianya berguna untuk insan lain, sila-silalah share artikel ini ya.
Semoga usaha anda yang sedikit ini menjadi saham akhirat yang berpanjangan. Amin.

Read more ...

Betul Ke Kita Ini Muslim Sejati? Wajib Baca!!

9.1.15

Assalamualaikum.

Selama petang diucapkan buat pembaca blog happylife-mama@blogspot.com.

Hari ini adalah hari jumaat yang sejuk dan nyaman.

Ini kerana Segamat berhujan sejak malam tadi lagi tanpa henti.

Semoga Allah limpahkan rezeki hujan yang berkat buat kita semua. Amin.

Cerita kat bawah ni boleh buat kita semua sentap ..

Moga kisah ni mampu menyedarkan kita.

Jom amik sikit masa baca kisah dan teladan ini..

Allahu Rabbi!! Kisah Tauladan Untuk Kesedaran Kita Umat Islam.

Kisah tauladan ini adalah perkongsian dari laman melayukini.net.

Semoga ianya memberi pengajaran dan kesedaran buat kita yang beragama Islam.

Renung-renungkan..

Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak bernama Lim Wei Choon.

Sana-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah.

Selepas SPM, aku masuk ke Tingkatan 6 manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat.

Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama.

Setiap kali hari raya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumahku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya.

Kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta.

Aku jarang ke rumahnya kecuali untuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina.

Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim.

Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku.

Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk melihat pertandingan ‘breakdance’, semuanya kami kongsi bersama-sama.

Apa yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan ugama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami.

20 tahun telah berlalu,

Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang ku ketahui dari kakaknya.

Hubungan aku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran.

Maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar.

Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan.

Suatu pagi.

Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair.

Dan aku amat terkejut dengan berita yang ku dengar dari kakaknya.

He’s name is no more Lim Wei Choon. He’s now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago… Subhanallah!

Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T.

Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku.

Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya.

Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya.

Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan…

Assalamu’alaikum… Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang.

Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah.

‘Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang

Ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu.

Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku.

Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual.

Beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan.

"Talha, kau kawan baik aku kan? betul tak? Memanglah… Kenapa kau tanya macam tu?"

"Kalau kau kawan baik aku, Kenapa kau biarkan aku diseksa?"

"Sorry Lim. Aku tak faham… diseksa? What do you mean?"

"Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house."

"Tapi, mengapakah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam? Mengapa bukan di Malaysia, negara Islam ni?"

"Dan mengapa aku di Islamkan oleh seorang bekas paderi kristian?"

Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata.

"Kalau betullah kau kawan baik aku, Kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa didalam api neraka?"

"Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk islam hingga aku mati. Aku akan dakwa semua orang Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain. Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah dengan melahirkan kau didalam keluarga Islam. tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku."

Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu.

"Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah."

"Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tidak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong ugama Allah?"

"Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal… sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah."

"Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir."

Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! dan aku tak pernah pun terfikir selama ini.

Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar.

Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telah dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu.

Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru.

Aku ingin berdakwah!

Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih dari 20 orang termasuk adiknya.

Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah kusampaikan dengan serious tentang kebenaran Islam?

Semoga Allah mengampuni diriku yang tidak faham apa itu erti nikmat dilahirkan sebagai Islam.

Semoga Allah swt memberi manfaat, geran kejayaan kepada semua orang yang beriman.

Aai juga turut terkesan dengan kisah yang aai sampaikan ini.

Malu, adakah kita ejen Islam yang sebenar?

Malu sebab tak sungguh-sungguh berdakwah.

Nak post status fb yang baik-baik, selalu fikir mesti orang fikir aku tunjuk baik.

Tapi, sekarang aai dah tak kisah. Biasakan fikir,

do i care?

Kalau kita buat baik sekalipun, bukan kita menyusahkan orang lain kan?

Biar kita nampak poyo macam baik, tapi sekurang-kurangnya kita berusaha untuk jadi baik berbanding mereka yang tidak. Betul-betul?

Jangan risau dan jangan fikir pun dengan kata-kata sinis orang lain, fikirkan sahaja kita hidup untuk menambah nilai hidup insan lain.

Jikalau hati kita sakit dengan sindiran orang tentang usaha kita untuk berdakwah, just hadiahkan Al-Fatihah buat mereka.

Semoga dengan hadiah tersebut, mereka sedar sebelum terlambat. Insha Allah.

Read more ...

5 Tips Kejayaan Napoleon Hill

8.1.15

Bismillah...

5 Tips kejayaan  resipi Nopoleon Hill. 

Setiap kejayaan pasti ada pengorbanan yang kita kena buat. Teori yang telah di gunakan oleh 500 Jutawan seluruh dunia.

*Baca bismillah tetapkan dalam fikiran jumlah wang yang kita mahu.
Tambah keyakinan dan memohon pada Allah swt.

*Tetapkan dengan pasti apa pengorbanan yang perlu di lakukan.
Tiada kejayaan datang dengan percuma.

*Tetapkan tarikh bila kita akan dapat wang tersebut.
Semua matlamat kena da tarikh.

*Atur rancangan untuk mencapai kemahuan tersebut.
Walaupun kita belum bersedia. 
Gagal merancang bermaksud anda merancang untuk gagal.

*Tulis dengan jelas beberapa perkara ikut jumlah wang yang kita  mahu, masa yang di perlukan dan pengorbanan yang kita perlu dapatkan matlamat atau wang yang kita mahu.

*Baca semua apa yang kita tulis.
Baca sekurangnya dua kali lagi banyak lagi bagus.
Lagi bagus selepas kita membaca Bismillah 21 kali sebelum tidur dan bangun pada pagi-pagi.
Waktu anda membaca setiap bait - bait matlamat tu baca seperti anda telah memiliki,dan merasai dan paling penting terus meminta  pada Allah swt.

Semua resipi ini telah di tambah unsur-unsur kebergantungan kepada  Allah swt. Mengikut prinsip Allah swt mengikut sangkaan hambanya.
In Shah Allah akan berhasil.

Selamat mencuba.

Kredit to : Mr SA.

Read more ...

Rahsia Orang Kaya. Wajib Baca!!!!

8.1.15

Aai dan anak-anak, kalau gaduh jer, aai suruh diaorang senyum. Terus tak jadi gaduh.
Ini gambar pagi-pagi nak ke tempat kerja. Senyum yer..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ai ucapkan kepada pembaca yang budiman.

Semoga anda semua berada dalam kesihatan yang baik serta keluarga yang bahagia.

Selamat bersedia untuk terus tersenyum
sepanjang membaca entri ini.

Sedikit perkongsian yang ai rasakan menarik untuk kita sama-sama ambil manfaatnya.

Berapa ramai yang tahu, apa modal sebenar dalam hidup kita?

ia sangat mudah...sebenarnya SENYUM sahaja...ia adalah modal paling murah & sememangnya PERCUMA bagi yang faham..
Masya Allah...

Cer tengok orang yang kaya-kaya, majoriti mereka senyum je kan..

Sebab hanya dengan senyuman , deal will close, of course dengan doa dan strategi yang betul.

hanya dengan senyuman, kita nak marah pun tak jadi.

hanya dengan senyuman, kita berjaya upsell,

hanya dengan senyuman, kita rasa dihargai.

hanya dengan senyuman, kita dapat pahala.

hanya dengan senyuman, hubungan terjalin..jatuh cinta la tu kan?

hanya dengan senyuman, kita menjadi hebat!

Hanya dengan sebuah kuntum senyuman yang manis, mampu menawan dunia.

Jadi apa lagi, mulai hari ini. Senyum aje ya.

Tak kira what condition you are.

Keep on smiling.

Senyum pun penawar duka tau.

Senyum.....
Read more ...

Cara Mudah Elak Kanser. Wajib Baca!!!

8.1.15
Assalamualaikum.

Anda sihat?

Belum tentu, sebab kita biasanya jarang buat medical check up setiap tahun kan?

Apa kata mulai tahun ini, kita buat medical check up setahun sekali je.

Untuk pastikan tahap kesihatan kita pada tahap maksimum.

Bagi yang dah mengamalkan membuat medical check up setiap tahun, tahniah aai ucapkan.

Sebab entri kali ini aai nak tekankan tentang penjagaan kesihatan dan bagaimana kesihatan kita boleh terjejas dengan rutin seharian kita.

Nak tahu apa rutin seharian kita yang mungkin mengundang penyakit ke dalam tubuh badan kita?

Teruskan membaca sampai habis ya.
Sumber google : Begitu ramai sekali wanita yang mengidapi kanser.

DOKTOR DARI UNITED STATES TELAH MENEMUI SATU JENIS KANSER .

KITA MUNGKIN TERGOLONG JIKA TIDAK MENGELAKKANNYA .

Apabila kita membeli kad isian semula (kad Top-Up) jangan goreskannya dengan kuku, ianya merupakan lapisan Silver Nitro Oxide dan boleh menyebabkan kanser kulit.

Aai sarankan, marilah kita sama-sama kongsikan entri ini bersama orang yang kita sayang atau teman-teman kita yang lain.
Sumber google : Makan secara seimbang, makan buah dahulu sebelum makanan berat ya.

Ini dia Tips Kesihatan yang Penting:

Jawab telefon menggunakan telinga kiri.

Jangan makan ubat dengan air sejuk.

Jangan makan makanan berat selepas pukul 5 petang.

Minum air masak.
Banyak di sebelah pagi dan sikit disebelah malam.
Cara nak tahu berapa liter perlu kita minum air yang cukup untuk badan adalah minum.
Air kosong setiap 25kg berat badan = 1 liter.
So, anda kira berapa berat badan anda, bahagi dengan 25kg.
Ok, dah dapat berapa liter perlu minum dalam sehari.

Masa tidur yang paling bagus adalah dari pukul 10 malam hingga 4 pagi.
Memang ini yang disarankan dalam Islam.
Ini kerana, kita perlu bangun sebelum subuh untuk bertahajjud, solat taubat dan terus sambung solat subuh serta menyiapkan diri dan anak-anak untuk ke sekolah.

Jangan baring secara mengejut setelah mengambil ubat atau selepas makan.

Apabila bateri telefon low dan mencapai bar yang terakhir, jangan jawab telefon ,kerana ketika itu telefon menghasilkan radiasi 1000 kali lebih kuat.

Boleh anda tolong sampaikan mesej ini kepada orang yang kamu ambil berat?

Aai baru sahaja melakukannya, kebaikan tidak menyebabkan apa-apa tetapi pengetahuan itu kuasa.

Artikel dari Dr Hamid Arshat : Kurangkan penggunaan plastik.

● PENTING ●

U.S.A. CHEMICAL Research Center beri keputusan yang baru:

Jangan minum teh dalam cawan plastik dan jangan makan makanan dengan bekas polisterin.

Plastik bertindakbalas dengan haba dan akan menyebabkan 52 jenis kanser .

Jadi, mesej yang bermanfaat ini perlu di viralkan untuk kesihatan kita bersama.

Semoga bermanfaat.
Read more ...

Vitalea for Children kini KEMBALI!!!!

7.1.15
Assalamualaikum,

Semoga pembaca blog happylife-mama@blogspot.com sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera disamping insan tersayang.

Setelah lama menunggu, akhirnya pada 1 January 2015, Shaklee telah mengumumkan product terbaru yang dinamakan VITA-LEA FOR CHILDREN!!

Sebenarnya  orang dewasa ada multivitamin VITA-LEAWITH IRON (sila klik link), kanak-kanak punya pun ada juga tau!!

Sebenarnya sebelum ni VITA-LEA FOR CHILDREN memang dah ada, tapi sewaktu aai join Shaklee, memang dah tak keluar lagi vitale untuk kanak-kanak ni.

Sebenarnya vitalea untuk kanak-kanak bermula pada 2013, production telah dihentikan sebab Shaklee nak improve formula vitamin ni.

Dan Alhamdulillah, kini ianya KEMBALI!! 

Tak sabar rasanya nak berikan multivitamin terbaik ni kat anak-anak aai.

 Boleh makan "gula-gula' perisa Grape yang sangat sihat dan berkhasiat!! :)

Jom kita tengok apa kelebihan VITA-LEA FOR CHILDREN ni!!



Akhirnya..kini ianya KEMBALI DI PASARAN dengan FORMULA TERBAIK!!



VITA-LEA FOR CHILDREN ni ada 18 Vitamins dan Mineral yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak kita. 

Yang penting, ianya diperbuat daripada BAHAN SEMULAJADI saja.

Contohnya, ia menggunakan PEMANIS SEMULAJADI iaitu XYLITOL. 
So elok untuk kesihatan gigi tau..

Jadi, siapa-siapa yang tak nak gigi anak anda rapuh atau dapat karies gigi akibat makan gula-gula, Aai sangat galakkan pengambilan Vitalea for kids ni.

Senang kata, elakkan mereka makan gula-gula.

Tu jadinya gigi anak ada karies, hitam-hitam gigi tu. Tak cantiklah kan..

Ini anak bujang sulung aai, cantik tak gigi? 

Sekali sekala, it is ok. Ingat jangan beri gula-gula selalu tau.

Jangan biasakan bagi dia reward seperti gula-gula, tukar kepada VITA-LEA FOR CHILDREN. Ok kan?
Manis, sedap dan berkhasiat.

Rasa vitalea for kids, semestinya PERISA SEMULAJADI ANGGUR yang sedap!!
PERHATIAN!!!!

Bukan perisa sintetik yerr.. So ibu bapa jangan risauu... 


Perbandingan VITA-LEA FOR CHILDREN Shaklee dengan jenama lain.  



Tak dapat bayang ler nak suruh anak-anak kita telan semua sayur tu bermangkuk-mangkuk.
Lagipun, nak ke anak-anak kita makan sebanyak ini makanan untuk dapat khasiat Vitamins dan Minerals yang sama jumlahnya dalam VITA-LEA FOR CHILDREN.

Agak-agak cukup ke nutrisi yang kita bekalkan dalam makanan seharian anak-anak kita yer...

Ok, ini pula perbandingan VITA-LEA FOR CHILDREN Formula lama (tahun 2013) dengan Formula terbaru. Semestinya Formula terbaru lebih baik!!



Oh ya, macam mana rupanya vitalea for kids ni ya?
Ini dia rupanya dibandingkan dengan chewable vitamin c.
Memang besar tau, tapi ianya boleh dikunyah. Nyum-nyum, anak-anak pasti tak tolak.
Siap sedia aje ya, simpan botol vitalea for kids ni di tempat yang selamat dari pandangan mereka.



Alhamdulillah, sekarang ni kami dah boleh beri Radhi dan Rais complete Set Kanak-kanak macam di bawah ni. Redza masih bawah umur lagi yer.. Baru 13 bulan usianya. Bila dah besar macam abang2nya, baru aai beri yang terbaik untuknya.

Set Lengkap Kanak-Kanak Sihat dan Pintar : 
Chewable Vitamin C, Vita-lea for Children, Omegaguard dan Meal Shakes. 

Semoga dengan usaha ini, Allah kurniakan kesihatan tubuh badan dan kecerdasan minda kepada anak-anak syurga kami. 

Ummi dan Ayah doakan semoga Radhi, Rais dan Redza menjadi insan yang soleh, bertaqwa, kaya dan berjaya di dunia dan akhirat. 

Anda berminat nak beri yang TERBAIK untuk anak-anak anda juga? InsyaAllah aai sedia membantu. 

Thanks for reading :)

PROMOTION JANUARY 2015!!
BUY 3 FREE 1!!


Sempena pengenalan produk ini, jangan lepaskan peluang dapatkan VITA-LEA FOR CHILDREN  dengan HARGA TERENDAH!! 

Promosi tamat pada 31 Jan 2015. Contact Aai segera ya!! :)

"Believe you are special, then you are really the special one"


Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan sampingan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Aai untuk:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

Siti Aisah (Aai)

Shaklee ID : 1033746
aairaz.ent@gmail.com

013-7722 024 (Call, SMS, WhatsApp)
Read more ...