Status Halal

1.11.13
Benarkah Produk Shaklee Ada Ekstrak Babi ??

Sila baca penjelasan di bawah daripada Abd Rahman, yang juga penulis buku Halalkah Ubat Anda.

Penulis, Abd Rahman, B.Pharm merupakan seorang Ahli Farmasi sepenuh masa. Sebagai seorang ahli farmasi, beliau pernah bertugas di hospital dan berpengalaman dalam bidang penganalisaan ubat-ubatan semasa bertugas di Makmal Kimia Ubat.

Beliau telah membuat kajian terperinci berkaitan ubat-ubatan mengandungi unsur babi ini sejak menuntut di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Farmasi pada tahun 2002.

Credit to: Halalscience

-------------------------------------------------

Soalan 1 :

Assalamualaikum,,

Bagaimana dengan supplemen Shaklee?
Adakah semua produk Shaklee adalah halal?
Harap saudara Abd Rahman dpt membantu

Terima kasih
Ainul- Amar Dhiya

Soalan 2:

Assalamualaikum,
Saya ingin bertanya kpada En. Rahman tentang produk “Shaklee” iaitu “Advanced Joint Health Tablet dan Ostematrik”. Adakah produk ini halal dan sah dari jakim?

Terima kasih
Cikgu Umi Kalsom.

-------------------------------------------------

JAWAPAN:

Wa alaikum salam.

Terima kasih atas soalan Puan Ainul dan Cikgu Umi Kalsom.

Saya ada menerima beberapa email bertanyakan tentang status halal haram dan bahan-bahan yang meragukan di dalam Produk Kesihatan Shaklee terutamanya Produk Soy Lecithin – Dietary Supplement.

Isu Estrak Babi di dalam Produk Shaklee mula timbul apabila Tuan Mohd Hadihaizil menulis dalam blog
beliau tentang sumber gelatin di dalam Produk Soy Lecithin yang disyaki menggunakan gelatin daripada
campuran lembu dan babi.

Terlebih dahulu saya mengucapkan tahniah dan berterima kasih di atas keprihatinan Tuan Mohd Hadihaizil tentang status halal haram produk kesihatan yang diambil oleh ahli keluarga beliau.

Di atas keprihatinan dan untuk mendapatkan kepastian, beliau telah menghantar email kepada Shaklee Kanada pada 22 Februari 2011 untuk mendapatkan kepastian dan penerangan.

Hasilnya, pada 26 Februari 2011 pihak Shaklee Kanada membalas email beliau dan menjelaskan bahawa:

“Untuk Produk Lecithin di Pasaran Amerika Syarikat. Gelatin yang digunakan dalam Kapsul Soy Lecithin mungkin menggunakan campuran gelatin babi dan lembu. Dalam kata lain, Kapsul Soy-Lecithin tidak dijamin bebas kandungan babi”.

Untuk memastikan kebenaran penjelasan ini, beberapa orang pengedar produk Shaklee telah menghubungi Syarikat Shaklee Malaysia dan menjelaskan produk Shaklee untuk pasaran Malaysia dihasilkan di kilang yang lain dan turut mempunyai persijilan halal daripada Islamic Services of America (ISA).

Hasil carian maklumat saya di portal Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK).Produk Lecithin Shaklee yang didaftarkan pada tahun 1995 dihasilkan di kilang Syarikat Shaklee di Norman, Amerika Syarikat.

Produk Lecithin Shaklee yang terbaru pula didaftarkan pada 2012 dihasilkan di kilang Nutra Manufacturing, Greenville . Kilang yang sama mengeluarkan produk-produk kesihatan lain seperti Produk GNC dan USANA yang mempunyai persijilan Halal daripada IFANCA (Islamic Food And Nutritional Council of America).

Produk Osteomatrix Caplet Shaklee yang didaftarkan di Malaysia pada tahun 2007 juga dihasilkan di kilang Nutra Manufacturing, Greenville, Amerika Syarikat.

Pada awal Januari 2013 pula, Puan Imatulizah telah menghantar pertanyaan melalui email kepada Islamic Services of America (ISA) untuk mengesahkan kesahihan Sijil Halal Produk Shaklee.

Koordinator Perkhidmatan Halal, ISA mengesahkan Sijil Halal Produk Shaklee adalah sah dan menjamin Shaklee akan terus mengeluarkan produk-produk yang dijamin halal termasuklah Produk Lecithin, Omega dan Vitamin E.

Memang sebelum ini Shaklee menggunakan kapsul daripada pembekal di Kanada. Tetapi pada masa sekarang, Shaklee telah menggunakan pengilang baru yang mempunyai persijilan halal sedia ada untuk
produk Shaklee pasaran Malaysia.

ISA dan IFANCA merupakan badan persijilan Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM.

Oleh itu, tiada keraguan ataupun was-was bagi pengguna Muslim untuk mengamalkan Produk Suplemen Kesihatan jenama Shaklee yang terdapat di pasaran Malaysia.

P/S : Saya bukan pengamal produk shaklee, bukan penjual, bukan pengedar dan tidak mempunyai kepentingan berkaitan produk Shaklee.
Jawapan ini sekadar menjawap persoalan-persoalan yang dihantarkan oleh pembaca-pembaca buku tulisan saya bertajuk “Halalkah Ubat Anda?”.


Buku “Halalkah Ubat Anda?” mendedahkan lebih 90 jenis ubat-ubatan yang mengandungi unsur daripada babi. Untuk dapatkan maklumat lanjut sila layari www.halalscience.com

Terima kasih.

Abd Rahman Baco
Penulis
halalscience.com

-------------------------------------------------

Diharap persoalan tajuk di atas telah terjawab. Semua produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia adalah HALAL dan selamat digunakan oleh Umat Islam. Jadi anda boleh gunakan TANPA WAS-WAS ye!!

Thanks for reading!

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Atau berminat menjana pendapatan sampingan sebulan dengan hanya duduk di rumah?


Hubungi A'ai untuk:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!Siti Aisah (A'ai)
Shaklee ID : 1033746
013-7722 024 (Call, SMS, WhatsApp)
aairaz.ent@gmail.com


No comments:

Post a comment