KISAH TAUKEY BRIYANI YANG MENJAMU ORANG SUSAH MAKAN BRIYANI PERCUMA TAPI TAK MISKIN-MISKIN.

28.5.14
CERITA INI LAYAK DI VIRALKAN

  • Saya dapat satu point yang penting dalam tulisan Saiful Nang.
  • Saya yakin, kalau kita tak berusaha untuk menjadi ikhlas, kita takkan pernah ikhlas.
  • Jadi, untuk jadikan diri ikhlas, kita perlu paksa diri kita jadi ikhlas.
  • Kemudian, baru ikhlas untuk memberi itu datang dengan sendirinya.
  • Macam mana maksud ikhlas tu?
  • Senang aje, caranya cuba memberi tanpa diminta.
  • Tak faham juga?
  • Ok, sekarang cuba berikan barang yang paling anda sayang kepada orang lain sebagai hadiah.
  • Tak berapa faham juga? Nak saya bagi contoh?
  • Ok, cuba berikan sehelai kain ela cotton vietnam yang original bernilai RM90/sepasang untuk dihadiahkan kepada insan yang kita paling benci. Kemudian hadiahkan Al-fatihah padanya.
  • Mudah-mudahan kebencian itu terlerai menjadi kasih-sayang.
  • Simple but difficult. (Bagi yang belum biasa)
  • Simple and easy. (Bagi yang dah faham erti memberi dengan ikhlas)
  • Kalau anda berjaya melakukannya. Itu tandanya anda berjaya mendidik diri menjadi benar-benar ikhlas.
  • Jom kita sama-sama hayati kisah yang ingin Saiful Nang cuba sampaikan.

Semalam saya pulang dari Melaka ke KL semula. 2 hari berada di sana untuk memberi sebuah kursus fotografi professional anjuran akademi yang saya asaskan. Selepas saya memuatnaik sebuah foto dari bilik hotel yang menampakkan pemandangan indah Melaka sehingga nampak ke Kota Melaka sekali, saya disapa oleh ramai di dalam facebook wall. Namun tak semua yang benar-benar serius. Saya anggap semua itu pelawaan selamat datang sahaja di wall saya.

Namun ada seorang individu ini beliau PM saya, dan mengajak saya dan keluarga makan di restoran tandoori yang terbaik pada beliau di negeri Melaka. Saya terpaksa menolaknya kerana ada urusan yang padat. Beliau memahami program saya dan kemudian bertindak untuk menghantar makanan ke hotel saya. Dalam hati saya, orang ini memang serius.

Beliau bersama anak dan isterinya berjumpa saya pada hari pertama dengan bungkusan tandoori. Pertemuan singkat kerana saya terpaksa hadir urusan yang telah dijadualkan. Alhamdulillah, esoknya beliau memberikan sekitar 14 bungkus nasi briyani dengan lauk kambing, ayam dan daging semuanya ditapaukan apabila saya nyatakan saya akan terus menziarahi warga emas yang berada di bawah jagaan Rumah PengasihWarga Prihatin di Kampung Tanjung Rimau Dalam Melaka. Saya sudah tidak pandai menolaknya lagi. Keikhlasan mereka sekeluarga memang nampak sangat bersungguh-sungguh.

Rupanya baru tahu, beliau seorang pemilik sebuah restoran yang agak popular di Padang Temu Melaka. Beliau beritahu saya jangan bagitahu orang lain apa yang dia beri, tetapi saya fikir...perkara baik tak elok disembunyikan jika ia mampu memberi pelajaran dan tauladan kepada orang lain. Mungkin ada yang sudah kenal bila saya katakan restoran beliau memberikan nasi beriyani PERCUMA setiap hari dan pada hari Jumaat akan ada free flow Ais Bandung PERCUMA. Pelanggan yang nak makan beriyani sahaja tanpa lauk sahaja sudah sedap tetapi untuk lauk, pelanggan perlu membelinya. TERUS TERANG...nasi briyani dia memang TERBAIK SEHINGGA MENJILAT SIKU.

Katanya, restoran itu tidak untung banyak tetapi dia gembira kerana dapat menjalankan perniagaan yang membantu orang lain dan dalam masa yang sama, masih ada baki yang direzekikan kepada beliau sekeluarga. Saya seronok dengan apa yang dilakukanya dan satu kata-kata beliau yang saya ingati "Jika kita jadi orang baik insyaAllah akan ditemukan dengan Orang baik juga". Dalam konteks itu...saya terperasan sikit yang dia kata "saya baik" (ehemmm....taknak perasan sangat). Lebih baik kita rasa kita macam hantu dan akan perbaiki diri dari sudah rasa baik macam Malaikat dan tak mahu berubah lebih baik.

RAsanya, itu sahaja...Orang Melaka yang banyak duit saya nasihatkan jika pergi berkunjung ke Restoran Beriyani Haji Tamby Padang Temu, jika bill anda RM10...sila hulurkan lebih (ini saya pesan bukan dia) kerana kita kena ingat...lebih yang kita bayar itu membayarkan mereka yang tidak mampu makan di situ tetapi mendapat makanan. Tiada yang percuma dalam dunia ini, jika ada briyani percuma pastinya ada orang yang membayarkannya. Dari taukey restoran itu sorang-sorang buat kebajikan dan kebaikan apakata yang banyak duit bayar lebih sedikit untuk berkongsi kenikmatan beramal jariah. Bagi yang bajet cukup-cukup, silakan makan dan bayar dengan tepat dan bagi yang sebelum itu tidak mampu...pastikan apabila hidup anda telah berubah, datang kembali dan pulangkannya kepada orang lain pula.

Ada orang susah, orang musafir, gelandangan tak berumah, orang miskin dan termasuk pelajar-pelajar yang kehabisan dana di hujung-hujung semester menjadikan restoran beliau sebagai tempat berkunjung TAPI kalau ada duit nak makan free korang memang tak cool lah.

Baiklah, saya menepati janji untuk tidak beritahu nama beliau tetapi saya dah nyatakan nama restoran beliau.
Kerana kebaikan itu berjangkit. Jangan membantu orang hari ini untuk orang itu balas kebaikan kita esok kerana Allah telah jadikan kebaikan yang kita berikan kepada seorang manusia akan dipulangkan melalui berbillion-billion manusia di dunia ini. Ramai kurang yakin, tetapi semasa saya dan rakankongsi mengishtiharkan diri fakir dengan mewakafkan semua keuntungan syarikat kepada kebajikan, ada yang tidak faham adakah saya akan menjadi papa kedana. Sebenarnya tidak sama sekali. Ini memang kerja orang gila...tak sangka di Melaka tempohari saya jumpa orang yang gila juga macam saya.

Memang nampak gila kerana sukar nak digambarkan kepada semua kerana rezeki Allah tidak datang dalam bentuk RM sentiasa.

Pertemuan itu singkat, tapi insyaAllah akan bertemu semula. Tak sempat juga saya nak berselfie dengan beliau...katanya, Allah lupakan kita berselfie hari itu untuk kita jumpa lagi pada masa hadapan. Saya dan dia telah akui...MEMBERI TIDAK SEKALI-KALI MEMBUATKAN KITA JADI MISKIN.

SAIFUL NANG
Buat baik berpanda-panda

p/s 2 hari sebelum itu, seorang usahawan construction dan percetakan datang kepada saya di Rumah Pengasih Warga Prihatin dan minta tunjuk ajar bagaimana mahu dia mengikuti saya mewakafkan hasil perniagaannya keseluruhannya dan dalam masa yang sama melihat saya tidak sedikit pun menjadi lebih miskin. Good one! Kita boleh hidup dan berusaha untuk diri sendiri dan mati hanya membahagiakan keluarga, tetapi jika kita korbankan apa yang kita miliki...mati kita nanti mampu membahagiakan ramai manusia dengan apa yang ditinggalkan.

Sumber : Dicedok dari https://www.facebook.com/snfanclub

Jika anda rasa posting ini bagus dan bermanfaat, mohon anda LIKE posting ini. Mungkin ia akan memberikan 'sedikit' pencerahan kepada rakan rakan kita yang lain.
Read more ...

Kecewa Dengan CoQ Health Plus

27.5.14

- Saya memang sentap dan frustrated dengan CoQ Health.

- Kenapa?
  • Kecewa mengapa saya tak bagi mak saya CoQ Health dari dulu lagi. 
  • Kecewa mengapa saya tak dipertemukan dengan CoQ Health sebelum mak saya kena serangan jantung kali pertama last year.
  • Kecewa sebab tiada siapa yang beritahu saya tentang kebaikan CoQ Health untuk mak saya.
  • Kecewa tau, macam nak gugur jantung bila dapat tahu mak kena serangan jantung tahun lepas.
- Jadi, menjadi tanggungjawab saya untuk sebarkan kebaikan CoQ Health pada sahabat yang mempunyai saudara mara yang mengalami masalah yang sama seperti mak saya.

- Kalau saya tak post kat blog saya, saya cukup berdosa kerana menyimpan rahsia keceriaan mak saya. Hehehe....

- Cukuplah 1 kali sahaja mak kena serangan jantung. Saya akan pastikan mak sihat walafiat selepas ni.

- Baru 2 minggu bagi mak ambil CoQ Health, mak dah tak sesak nafas lagi selepas kena serangan jantung kali pertama tahun lepas.

- Ceritanya begini.

- Semalam call mak sembang2 tanya abah sihat tak, mak sihat tak.

- Jawapan diaorang pastinya sihat memanjang, sakitnya mereka biar mereka je tahu pada hemat saya.

- Melainkan kita korek cerita, baru dia ter'cerita' sikit.

- 2 minggu lepas saya ada syorkan mak ambil CoQ Health, memandangkan mak mengidap darah tinggi, diabetis, tinggi kolestrol & lemah jantung. CoQ Health memang paling sesuai untuk mak, cuma sebiji sehari lepas lunch. Mudah kan.

- Kesian, siapa tak kesian tengok mak kena makan pil berbiji2 bertahun2 pulak tu sejak mak kena darah tinggi sejak lebih 15 tahun dulu. Takkan saya nak bagi lagi berbiji2 pil suplemen nak bagi mak telan.

- Sejak mak kena serangan jantung tahun lepas, memang aktiviti mak sangat terbatas. Jangankan nak mencuci baju, tengah mandi pun boleh tercungap-cungap. Ceritanya.

- Mak dah tak dapat buat aktiviti kegemarannya lagi, biasanya mak suka teman abah pergi kebun, menyapu sampah depan halaman rumah, mengemas rumah dan 1001 macam kerja yang mak-mak selalu buat dan sangat memerlukan tenaga yang banyak.

Artikel CoQ Health dalam majalah Harmoni.

- Tak sangka mak dengan nada ceria, dia kata dah boleh meneran bila buang air besar. Apa? Saya tak tahu pun. Katanya sejak kena serangan jantung tahun lepas, memang tiada rasa nak membuang air besar. Kalau nak buang, pergi je ke tandas. Ada masa boleh, ada masa dia tak nak keluar. Huhuhu... Sampai hati mak tak cerita pun sebelum ni.

Artikel CoQ Health dalam majalah Wanita.


100% Semulajadi.

- Adakah itu salah satu kesan pesakit jantung? Ya kata mak, sebab bila mak rujuk pesakit jantung lain, tanda-tanda yang sama ada pada mereka juga. Alhamdulillah mak dah sedikit sebanyak ‘recover’.

- Sambungnya lagi, mak buang sampah guna kereta sorong. Biasanya sejak sakit jantung, mak mesti berhenti di pertengahan jalan pergi dan balik daripada buang sampah. Katanya, macam tak cukup nafas, boleh hembus, tapi tak boleh sedut. Ya Allah, mak. Kenapa tak cerita. Maafkan anakmu ini, tak pernah tahu derita yang mak tanggung selama ini.

- Alah, bukan jauh pun nak buang sampah tu katanya, tak sampai 20 meter. Tapi sejak minggu lepas, bila mak buang sampah macam biasa, dah tak perlu berhenti kat check point yang selalu dia berhenti. Check point tu, saya yang bagi mudah faham. Hehehe.

- Lega hati dengar nada suara mak yang ceria tu. Sangat-sangat ceria. Alhamdulillah. Tapi saya ingatkan juga dekat  mak. Jangan over pulak buat kerja, mentang-mentang dah tak tercungap-cungap lagi nafas bila buat kerja. Macam sotong tangan nak buat kerja itu dan ini. Tapi mak tetap kena jaga aktiviti seharian, buat kerja ringan-ringan je. Adik kan ada kat rumah tu. Minta je tolong adik.

- Itulah untungnya ada adik kat rumah. Boleh tengok mak dengan abah. Terima kasih adik Asyiq. Budimu tak terbalas oleh Uda. Tacing pulak tengahari ni. Huhuhu.

- Begitulah ceritanya mak saya yang tidak suka bercerita masalah dia. Padanya, biar anak-anak tak tahu. Bahagia anak, bahagialah juga dia. Saya sebagai anak yang perlu sentiasa peka, telefon dan memahami hati orang yang sedang berada dalam usia emas.

- Alhamdulillah dikurniakan juga seorang suami yang sangat supportive dan memahami keluarga saya. Saya mendoakan agar kesihatan mak bertambah baik. Tak sangka usaha saya yang sedikit tu, mampu membuatkan mak saya bahagia.  Insha Allah saya sedaya upaya berusaha berikan yang terbaik untuk mak dan abah.
Melalui artikel ini, saya semakin faham mengapa emak saya dah tak sesak nafas sekarang setelah mengambil CoQ Health sejak 2 minggu lepas.

- Berikan lah mereka perhatian, kalau jarang balik, telefonlah. Ini ingatan untuk diri saya juga adanya. Kerana mak dan abah itu keramat hidup kita. Jagalah selagi mereka masih ada di dunia ini.

- Untuk abah, saya nak bagi vivix pula. Abah saya kan, sebenarnya perokok tegar lebih 30 tahun tau. Bagi vivix, mesti nanti dia rasa pelik, kenapa dia rasa tak sedap merokok tu. Hehehe... Rokok sangat bahaya untuk jantung. Jadi, review untuk kesan vivix pada abah, saya post next entri okay.

- Akhir kata, saya bahagia melihat ibu bapa saya bahagia. Amin.

Jika anda rasa posting ini bagus dan bermanfaat, mohon anda LIKE posting ini. Mungkin ia akan memberikan 'sedikit' pencerahan kepada rakan rakan kita yang lain.
Read more ...

[SUCCESS STORY - MASTER MARIA BT MUDA]

14.5.14
Assalamualaikum.

Ai terinspirasi dengan kisah master maria muda.

Jadi ai share kat blog ai untuk tatapan anda semua.

Ai tak nak jadikan alasan & macam macam alasan lagi untuk tidak berjaya.

Selamat menghadam maksud disebalik cerita benar dari beliau ni. Enjoy!

*************************************************
Saya nampak masa depan yg sangat² sangat² cerah bersama shaklee!!
Tenung² balik 1 tahun yg lepas.... Sy bersyukur saya ambik kesempatan yg Allah berikan... Sy cuba utk jual shaklee...
Tahun lepas la, bulan Mei 2013 sy start jual shaklee.. Sy join bulan 4 tapi sebulan tu sy mencuba dulu produk yg sy beli... Mase tu sy beli ESP + ALFALFA (set bajet menyusu) sebab sy sedang struggle dlm misi menyusukan Malikha... Mase tu Malikha berusia 11 bulan..
Alhamdulillah lepas cuba set tu semggu susu sy kembali meriah, dan lepas sebulan sy btol² puas ati & amek keputusan nak start jual shaklee...
Modal saya mase tu hanye lah breastfeeding!! Dan sy start promot bf set.. Yee la, kita promot apa yg kita tau dulu... Lain² produk mase tu xtau lagi.. So slow² baca & fahamkan tentang produk lain... Bulan pertama tu saya score 600uv.. Bonus rm206.. Ingat lagi mase hari closing tu sy ade lat kenduri kawen...
Mase tu x tau lagi ape tu closing² ni... Mase tu mami shaklee sy master Herny wassup² bgtau sy berapa dah UV sy masa tu, rugi x cukupkan 600uv.. Then sy kirim la bli brg dgn dia... Memg nak cukupkan 600uv... Actually mase tu sy xde ape target pun dlm shaklee.... Sbb mase tu sy ni kaki bisnes... Bisnes carca marba.. Sume pun buat...
Dalam bulan Mei 2013 tu ade jugak lah 2-3 orang new member yg masuk shaklee under saya.. Saya nak guide btol² pun sy x berapa pandai lagi... So sy bgtau dorang xpe kita sama² belajar... Lagipun ade upline sy, dia pun blh tlg jugak... So mase bulan 6 sy buat btol² bersama dgn downline² sy ni...
Alhamdulillah bulan 6 sy score 3000+ guv & terus naik rank SUPERVISOR... bonus bulan tu rm1900++.. Wahhhhh!!!! Lepas tu memg sy bukak mata.. From 206 to 1900+++!!!!! Dalam hati sy kata shaklee is NOT BAD!!! Kalo aku buat btol² x mustahil aku pun akan dpt bonus 5-6 angka mcm upline² aku yg lain (mase tu bonus mami sy master Herny dah 5 angka, dah rm10ribu ke atas..)
Dan start bulan 7 satu persatu bisnes lain yg sy buat mase tu sy tggalkan... Saya nak FOKUS HANYA DENGAN SHAKLEE!! Sebab sy NAMPAK!! Saya NAMPAK jalan yg terbentang luas di hadapan, saya NAMPAK kebebasan, saya NAMPAK saya duduk di rumah menjaga anak sambil bekerja dari rumah!!
(Mcm ape yg sy lalui sekarang, even blom resign tapi sy mampu utk cuti tanpa gaji, mampu nak bg duit kat mak ayah 1.5k sebulan walhal dulu mase keje misi bg duit kat mak rm200 je sebulan, SUBHANALLAH!!)
kalo nak cerita rasenye smpai esok x habis status ni.. Tp ape sy nak bgtau sy dah x toleh ke belakang... Sy struggle buat shaklee terus... Malam tido 2-3 jam je.. Siang sy angkut Malikha ke branch (mase tu sy di Penang lagi, kat Penang ade branch shaklee tp kat seberang... Skali pagi kene tol bridge rm7)...
Kadang ade sehari tu smpai 2-3 kali pg branch sebab nak amek brg customer... Nak amek skaligus x cukup duit..yee la, mase tu mane ade modal... Customer bank in, Cust bayar baru lah ade duit.. Pastu disebabkan dah jadi passion terus² time tu jugak g ambik barang... Angkut Malikha ke hulu ke hilir...
G ambik brg kat branch seberang jaya, blik sggah poslaju Victoria street, dgn brg lagi berat, dgn Malikha lagi berat boleh tahan.... Fuhhhh...Tapi SAYA SURVIVE!!! sebab SAYA NAMPAK & SAYA NAK!!!
(mase ni suami sy keje, sbb tu byk mase siang² sy ngan malikha je.. Sebab suami keje kedai makan dari tghari smpai larut Malam... Nasib baik sy boleh drive.. Sebab tu sy nak pesan kat pompuan, walau mcmanapun sila lah AMEK LESEN MEMANDU!! Xpayah lah duk harap 100% kat suami! Kalo kene tggal dek Laki or kalo kita nak tggal Laki, senang je leh drive sendiri... Wakakakak√†, terselit lak 1 mesej khidmat masyarakat)..
Nak cite panjang lagi ni.. Tp nak dipendekkan cerita dr bulan 6 smpai bulan 10 2013 sy naik rank BERDESUP SETIAP BULAN... dari supervisor ke Key coordinator! Sy rase ape yg sy dapat berbaloi dgn usaha sy dan saya score bonus 5 angka pada bulan 10 ( bonus ke5 sy bersama shaklee)..
X susah nak score... Buat mcm ape sy buat! Dan jugak x mudah... Usaha, keringat, AIR MATA! saya menangis... Tapi xde sape yg tahu.. Jalan² menuju ke arah itu sgt² berliku, sgt² mencabar... Hanya sy yg tahu, hanya DIA yg tahu....
So pesan sy pada yg baru² nak berjinak² dengan shaklee PERCAYALAH!!! SHAKLEE CAN GIVE U WHAT DO YOU WANT... shaklee boleh bagi lebih pun dari ape yg korang mahu...
Tapi korang kene korbankan sedikit masa lapang yg korang ade, korbankan sedikit tenaga, usaha, keringat yg korang ada...
UNTUK DAPATKAN APA YG KORANG X PERNAH DAPAT,
KORANG KENE LAKUKAN APE YG KORANG X PERNAH BUAT!
buat saja, Jgn byk alasan.. Alasan hanya utk ORANG MALAS!
orang berjaya tak ada alasan!
orang berjaya mencari JALAN!

~MASTER MAREEYA~
Doakan saya selamat bersalin.. Saya nak bersalin awal.. Saya nak pergi NC.. nak ambik award hasil titik peluh saya.. Huhu
------------
Kat bawah ni pula komen my master kam maria, dia ada jumpa master maria muda masa event kat Penang.
"Saya ada jumpa dengan master Mareeya ni haritu dan sempat discuss dengan dia.
FYI, dulu dia memang buat macam-macam bisnes. So tak focus. Once dia nampak peluang yang sangat cerah dalam Shaklee, terus dia focus, all out dan sekarang dah dapat hasilnya.
So apa-apa pun yang kita buat, kena focus, jangan nak buat semua bisnes at the same time. Nanti apa dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran."
All the best!!
With Love,
~Presidential Master To Be Maria~
So, bagi sesiapa yang rasa sentap atau tercabar dengan sharing dari master Maria, boleh PM ai  macam mana caranya nak ubah diri dari BIASA-BIASA menjadi LUAR BIASA.

Masih belum puas hati?

Tak mengapa boleh baca ebook percuma ai kat bawah ni, banyak tips usahawan yang baru nak memulakan langkah pertama.

http://www.ebookniaga.com/sorryboss/aira

Semua orang yang berjaya, bermula dengan langkah yang pertama.

Tiada masa yang sesuai?

Menunggu masa yang sesuai untuk bertindak, umpama mengharapkan lampu hijau di sepanjang perjalanan anda.

Fikir-fikirkan ya.
Jika anda rasa posting ini bagus dan bermanfaat, mohon anda LIKE posting ini. Mungkin ia akan memberikan 'sedikit' pencerahan kepada rakan rakan kita yang lain.

Read more ...

NASIHAT HEBAT ORANG TERKAYA DI DUNIA

6.5.14

Inilah Orang terkaya no 4 di dunia tahun 2013, Warren Buffet memberi nasihat :
Jauhkan dirimu dari pinjaman bank atau kartu kredit dan berinvestasilah dengan apa yg kau miliki, serta ingat :
1. Wang tidak menciptakan manusia, manusialah yang menciptakan wang.
2. Hiduplah sederhana sebagaimana dirimu sendiri.
3. Jangan melakukan apapun yang dikatakan orang, dengarkan mereka, tapi lakukan apa yang baik saja.
4. Jangan memakai merk, pakailah yang benar˛ selesa untukmu.
5. Jangan habiskan wang untuk hal-hal yang tidak benar-benar penting.
6. With money:
You can buy a house, but not a home.
You can buy a clock, but not time.
You can buy a bed, but not sleep.
You can buy a book, but not knowledge.
You can get a position, but not respect.
You can buy blood, but not life. So find your happiness inside you.
7. Jika itu telah berhasil dalam hidupmu, berbagilah dan ajarkanlah pada orang lain.
"Orang Yang Berbahagia Bukanlah Orang Yang Hebat Dalam Segala Hal, Tapi Orang Yang Bisa Menemukan Hal Sederhana Dalam Hidupnya dan Mengucap Syukur"
Semoga dapat menjadi orang yang berkelimpahan. Berlimpah iman, ilmu, amal, harta dan manfaat untuk sesama. Aamiin.

*Silahkan diaminkan, semoga Allah mengabulkan.
Jika anda rasa posting ini bagus dan bermanfaat, mohon anda LIKE posting ini. Mungkin ia akan memberikan 'sedikit' pencerahan kepada rakan rakan kita yang lain.
Read more ...